Technologie

David Holub: Stomatologie a 3D tisk? Nabízejí se pouze benefity!

Publikováno: 29. 1. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: Lukáš Zmátlík
logo Sdílet článek

O fascinujícím a dynamicky se rozvíjejícím světě 3D tisku jsem už s Davidem Holubem, teprve pětadvacetiletým vedoucím projektů firmy TGM Help, jednou mluvil. Oblast jeho práce je ale tak zajímavá a široká, že jsme se setkali znovu. A tentokrát jsme směřovali k tomu, čím se primárně zabývá – využitím 3D tisku ve stomatologii.

Technologie 3D tisku jsou relativně novinka. Jak dlouho a ve kterých oblastech se využívají?

Je pravda, že 3D technologiím se momentálně dostává velké pozornosti a objevuje se mnoho nových odvětví, ve kterých nacházejí uplatnění. Je ale taky pravda, že 3D tisk je tu už od roku 1980, kdy byla podána první žádost o patent na tuto technologii, a roku 1986 byl vydán první oficiální patent. S rychlostí, jakou se momentálně technologie vyvíjejí, je těžké odhadnout, kam až sahají limity. Asi největší popularitě se momentálně těší 3D tisk z plastů, který si oblíbili hobbysté z celého světa – často můžeme vídat jejich výtvory v médiích. Někdy je z tohoto důvodu 3D tisk vnímán spíše jako volnočasová záležitost. Přitom jeho uplatnění, například v oblasti medicíny, stomatologie, zubní protetiky, ale i průmyslu začíná být velmi široké a umožňuje výrobcům produkovat věci, které dodnes nebylo možné zhotovit nebo byla jejich výroba komplikovaná a finančně velmi nákladná.


Jsou sféry, kde 3D tisk zatím nelze využít, ale předpokládá se, že v budoucnu to půjde? Nebo má nepřekročitelné limity?

To je opravdu těžké odhadnout. Dalo by se říci, že téměř každý den se vývoj posouvá vpřed a překračuje své dosavadní hranice. Z mého pohledu je momentálně největší omezení v dostupných materiálech a v ceně jednotlivých strojů. Celosvětově už existuje nespočet firem, které se zabývají výrobou a vývojem 3D tiskáren a zároveň vyvíjejí nové materiály pro své stroje. Dalo by se říci, že je to závod o prvenství v tomto odvětví.


Takže o budoucnost tohoto typu výroby nemáte strach?

Rozhodně ne. Jeho uplatnění v mnoha oborech se už teď ukazuje jako průlomové a otevírá nové možnosti. Troufnu si tvrdit, že v prototypování momentálně nemá konkurenci. Jeho flexibilita a téměř bezmezná možnost tvorby 3D objektů s možností ovlivnit vnitřní strukturu, a to vše v jednom výrobním procesu, to je obrovská výhoda jak co do časové náročnosti, tak možností personalizace pro potřebu jedince bez nutnosti většího vynaložení energie. Třeba v automobilovém průmyslu má tato technologie už dveře otevřené. Díly z 3D tisku najdeme například na vozech formule 1, kde je velkou výhodou možnost odlehčení některých částí díky využití zmíněného vnitřního strukturování.


Jak jsou 3D technologie přijímány odbornou veřejností, například zmíněnými zubaři? Spatřuje v ní výhody, nebo je naopak obtížné ji o těch výhodách přesvědčit?

Tyto technologie si hledají cestu a velmi rychle se, myslím, blíží ke zdárnému cíli. V oblasti medicíny je samozřejmě obtížné přijít na trh s něčím novým – přece jen jde o lidské zdraví a nebylo by dobré cokoliv podcenit nebo brát na lehkou váhu. Veškeré materiály, které se již užívají, musejí splňovat všechny normy a certifikace. Pokud bych měl uvést příklad, třeba titan je díky svým vlastnostem hojně využíván jak ve všeobecném lékařství, tak i v oblasti stomatologie. Po zpracování tohoto kovu už můžeme 3D tisk bez starostí využít, docílit srovnatelné kvality a zároveň přizpůsobit produkt potřebám konkrétního pacienta.

Stomatologie už teď používá špičkové materiály i postupy. V čem ji mohou 3D technologie posunout dál?

Ve stomatologii je z hlediska momentálně používaných materiálů trh stabilizovaný a není tady příliš prostoru pro inovace. Ovšem 3D tisk nabízí velice precizní zpracování zubní protetiky a zároveň plné uzpůsobení potřebám pacienta. Další velkou výhodou je rychlost výroby těchto produktů. Každý, kdo si prošel ošetřením u zubního lékaře, ví, jak dlouhá a nepříjemná tato procedura může být. Naším cílem je pacientovi nabídnout co nejkomfortnější a zároveň co nejrychlejší ošetření bez kompromisů v kvalitě. Velkého urychlení a zpříjemnění celého procesu je možné docílit například použitím intraorálních 3D skenerů, které pacienta zbaví nepříjemného otiskování za pomoci speciální hmoty. Kdo to zažil, určitě si vzpomene na plná ústa a dávivý reflex, který tento proces u většiny lidí vyvolává. Lékař může navíc odeslat naskenované podklady s popisem přímo do laboratoře, která začne okamžitě pracovat na tvorbě požadované náhrady. Celý proces se tak urychlí i v řádu dnů a minimalizují se nepříjemné postupy, které se při návštěvách zubních lékařů užívají. Bohužel tato technologie stále není příliš zavedená a zubní ordinace do ní často nechtějí investovat.


Klasická zubní náhrada stojí nemalé peníze, kompletní nový chrup bývá i otázka statisíců. Jak může s cenami ve stomatologii zahýbat 3D tisk?

V cenotvorbě se tu střetávají dva zásadní faktory. Jednak částka, kterou si za svoji práci a indikaci účtuje lékař, druhou částí je pak suma, kterou si účtuje za výrobu zubní laboratoř. Při pohledu na zahraniční trhy ale zjistíme, že zubní péče v Česku se v porovnání s ostatními zeměmi řadí mezi ty levnější. Jako v každém oboru i tady hraje roli rozdíl v použitých materiálech a v určité prestiži zubního lékaře a laboratoře – to se samozřejmě také odráží ve finální ceně. Oproti běžnému lékařskému ošetření si v tomto případě zubní péči platí pacient, a to v plné výši, jelikož pojišťovny tento druh ošetření nehradí.


Nebude proto pro lidi tato technologie cenově nedostupná?

Ale ona nedostupná není – a nemyslím, že by se v blízké době ceny měly nějak zásadně měnit. Nabízejí se tudíž pouze benefity – jak pro samotného pacienta, tak i pro lékaře. Neustále se snažíme rozšířit povědomí o dostupnosti těchto nových metod. Doufáme, že si najdou místo a cestu i u nás, a umožní tak všem o něco zpříjemnit zubní péči. Je přece skvělé pacienta rychle zbavit starostí a dopřát mu komfort bezstarostného úsměvu.


CV BOX

David Holub (narodil se 20. března 1996 v Praze) je vedoucím projektů rodinné firmy TGM Help s.r.o., zabývající se profesionálním 3D tiskem.

#Vystudoval Italské gymnázium a poté italianistiku na FF UK. Poté pomáhal v kovovýrobě u rodičů. Pracoval s 2D laserovým řezacím strojem, kreslil a programoval pro tento stroj výrobu, pracoval i s ohraňovacím lisem.

Je svobodný (ale jak sám podotýká, tak zadaný), bezdětný.

Zajímají ho veškeré moderní technologie, fotbal, golf, filmy, četba a počítače.


ČESKO A SVĚT

Oblast 3D tisku se mohutně rozvíjí prakticky po celém světě. Které země jsou podle Davida Holuba nejdále a jak si stojí Česko? „V tomto směru to jsou určitě světoví ekonomičtí lídři, jako jsou Amerika, Kanada, Singapur a například Spojené arabské emiráty. Tam jsou velká výrobní centra, která pro zpracování svých výrobků používají výhradně 3D technologie,“ říká David. „V Česku se o tomto způsobu výroby zatím ve spojení se zubní protetikou příliš nemluví. Téměř pro každého je to něco nového, co se postupně teprve začíná dostávat do povědomí široké veřejnosti. Jako u každé nové technologie se zde střetávají dva rozdílné pohledy: jeden se nebojí inovací a nebrání se novým věcem, druhý má obavy například z kvality zpracování a důvěřuje spíš zavedeným metodám. Ale já osobně jsem přesvědčen, že nové technologie si svoje místo na slunci najdou i u nás.“


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků