Rozhovory

Daniel Janata: S regulací kratomu naprosto souhlasíme

Publikováno: 8. 5. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: archiv Daniela Janaty a Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Když se řekne Mitragyna speciosa, možná někteří tuší, ale stále nejde o zažitý botanický pojem. Ovšem když se řekne kratom, je většině hned jasno. Je to thajský název pro prostředek získávaný ze sušených listů onoho stromu. A také žhavé diskusní téma. Nechat ho volně přístupný, zakázat, nebo jen regulovat jeho užívání?

Živě se o něm diskutuje mezi lékaři, specialisty na návykové látky, politiky a samozřejmě i veřejností. Experti připravují legislativní rámec, který netrpělivě vyhlíží i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). A pokud se vše stihne, pak je šance, že by užívání kratomu nebylo zakázáno, ale regulováno, podobně jako třeba prodej alkoholu či cigaret. Pro regulaci a nikoli striktní zákaz se vyslovují nejen mnozí politici či lékaři, ale i prodejci. Jedním z výrazných hráčů v tomto oboru je weedy.cz. „S regulací naprosto souhlasíme, jedině tak se to dá řešit,“ potvrzuje spolumajitel obchodu Daniel Janata.

V čem je největší problém neregulovaného prodeje?
Zásadní je, že v současné době se podle legislativy nesmí ani naznačovat, že se kratom konzumuje, přitom pokud člověk dodržuje malé dávkování, pak ho užívání nemůže ohrozit. Nesmíme dát na stránky ani na obaly třeba informaci, jaká je doporučená či maximální dávka, rizika kombinace s léky, kontraindikace při některých onemocněních a podobně, protože oficiálně není určen ke konzumaci, je to pouze sběratelský produkt. Jde o šedou zónu trhu a my se snažíme pomoci ji zlegalizovat. Regulace by to vyřešila. Balení kratomu by tyto údaje obsahovala, nesměl by se prodávat lidem mladším osmnácti let, stoprocentně chceme, aby byly zmíněny kombinace s léky a aby všechny tyto informace byly jak na obalech, tak na stránkách všech prodejců. Úplný zákaz by podle nás vhodný nebyl. Třeba i proto, že by výrazně omezil například výzkum použití kratomu v oblasti lékařství. A ve společnosti by se stejně nevymýtil, jen by se zcela přesunul na černý trh, neexistovala by ani žádná kontrola jeho kvality atd.

Nějaká hygienická kontrola není nutná ani teď, když jde o de iure sběratelský produkt, ne?
Přesně tak. My jako weedy.cz jsme se tomu ale snažili od začátku předejít. Všimli jsme si například, že jiní prodejci používají na kratom levné obaly. My jsme sáhli po variantě, že i když se prodává jako sběratelský produkt, budeme ho nabízet v obalech určených pro potraviny. A za druhé – od začátku naše produkty testujeme v laboratoři na VŠCHT, takže z hlediska nějaké mikrobiální bezpečnosti či snad kontaminace máme kratom v pořádku.

Po regulaci by tedy zmizely i tzv. CBDmaty?
Ano, jsme toho názoru. Jako weedy.cz nejsme rozhodně zastánci toho, aby se tyto produkty prodávaly v automatech. Nedá se přímo kontrolovat kvalita, a když je nějaký automat třeba umístěn na přímém slunci, rozehřeje se a degraduje obsah. Navíc v automatu si kratom může koupit kdokoliv, včetně dětí. A tak by to určitě nemělo být.


NÁZOR ODBORNÍKA
MUDr. Tom Philipp, lékař, poslanec a místopředseda KDU-ČSL

Dnes mezi mladou populací velmi populární kratom je volně prodejný a snadno dostupný. Kratom, jako příbuzný kávovníku, patří k návykovým látkám a je až zarážející, že na trhu nepodléhá žádné kontrole kvality ani regulacím, které by odhalily například kontaminaci jedovatými látkami. Výrobu a prodej kratomu proto bude potřeba regulovat, důsledně kontrolovat kvalitu a legislativně omezit prodej nezletilým osobám.

Strom roste hlavně v Indočíně a jihovýchodní Asii

Před zpracováním se listy suší

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků