Rozhovory

Československý klub je symbolický návrat do Prahy

Publikováno: 9. 4. 2019
Autor: Mária Ilkovičová
Foto: Ivona Orešková
logo Sdílet článek

Československú spoluprácu potvrdzuje svojimi aktivitami už dvadsaťpäť rokov. Zlatý koncert, na ktorom dostávali priestor slovenskí a českí speváci, je dnes už pojem. Charakterizovala ju aj intenzívna spolupráca s autormi najznámejších muzikálov, ktoré sa v oboch krajinách stali legendami. Mária Reháková, riaditeľka slovenského vydavateľstva a neúnavná propagátorka oboch, dnes už rozdelených, krajín.

Okrem menovaného priniesla pred tromi rokmi do Prahy úspešný projekt Bratislavské módne dni a pri príležitosti stého výročia samostatnosti Československa pripravila v nádherných priestoroch Obecného domu gala večer, ktorý bol poctou významnému výročiu. A tento rok naplánovala v českej metropole československé kluby, na ktorých dostanú priestor na prezentáciu dámy z rôznych profesií z Českej republiky aj zo Slovenska.

V českej metropole sme sa stretli minulý rok v októbri, vtedy ste v Prahe prezentovali slovenských aj českých umelcov. Mohli sme počuť našich výnimočných operných spevákov, profesionálny folklórny súbor Lúčnica a pozrieť si sofistikovanú módu. Čo vás viedlo k založeniu československých klubov?

Ide o to, aby sa ženy mohli vzájomne podporovať, spoznávať, odovzdávať si kontakty a, samozrejme, nadväzovať spoločenské a obchodné vzťahy. Viac informácií znamená väčší rozhľad a úspech. Podobný projekt organizujeme už roky na Slovensku a je oň veľký záujem. Prostredníctvom takzvaných VIP klubov, na ktorých úspešné dámy odovzdávajú svoje skúsenosti, otvárame priestor pre ďalšie plány aj podnikanie. Keďže som bola vždy zástankyňou československého prepojenia, emocionálne sa snažím o prepojenie na oboch stranách a logicky treba uznať, že väčší trh dáva aj väčší priestor realizácie.

Ako často sa budú úspešné dámy stretávať a ktoré osobnosti uvidíme v prvom klube?

Keďže na Slovensku vediem vydavateľstvo, kluby organizujem na podporu žien. Založili sme súťaž pre mladých, vďaka ktorej môžu ukázať svoje schopnosti. Prezentujeme slovenskú ľudovú kultúru prostredníctvom Dňa kroja a všetky ďalšie aktivity sú o veľkom úsilí. Navyše, koncom januára pripravujeme tlačovú konferenciu k významnej ankete Slovenka roka, ktorá má už jedenásť rokov a vďaka nej sme objavili a zviditeľnili mnohé významné a zaujímavé ženy. Na podobnom princípe objavovania a zviditeľňovania významných žien by sme chceli pracovať aj v československých kluboch a v periodicite, akú nám dovolí čas a energia. Zatiaľ je predpoklad, že by sme sa mohli stretávať štyrikrát do roka. Prvé stretnutie bude 7. marca o šestnástej hodine v hoteli Emblém, ktorý je výrazný aj vďaka umeleckému prostrediu a inšpiratívnej pani riaditeľke. Klub bude pod záštitou pani Marty Novákovej, ministerky priemyslu a obchodu Českej republiky a hostkou bude napríklad aj riaditeľka Opery Národného divadla, pani Silvia Hroncová. Vítané sú všetky dámy, ktoré majú záujem o stretnutia, zaujímavé prednášky, ale aj o praktické otázky a, samozrejme, náš vzhľad, keďže v programe budú aj takéto výsostne ženské témy.

Spomenuli ste vaše projekty. Len nedávno v Prahe rezonovali Bratislavské módne dni a Československý gala večer. Čo pre vás osobne znamená tento nový začiatok?

Som sa vo fáze, keď sme na Slovensku urobili veľa zaujímavej práce. Spomínané projekty, anketa Slovenka roka, Zlatý koncert, kde sa divákom za vyše pätnásť rokov predstavili Karel Gott, Lucie Bílá, Helena Vondráčková i ďalší umelci, boli pre mňa symbolickým mostom, čo spájal Slovensko s Českom a naopak. Želala by som si, aby to takto zostalo naďalej. Aby sme my ženy našli spôsob intenzívnej spolupráce a ďalej ju rozširovali. Tento nový začiatok má pre mňa aj osobný rozmer. Pred vyše dvadsiatimi rokmi som sa šťastnou zhodou okolností zoznámila s výnimočnými osobnosťami Karlom Svobodom, Richardom Hessom a Jožom Bednárikom, ako producentka som doniesla na Slovensko muzikál Dracula a potom aj ďalšie. Takže s Prahou ma spájajú spomienky, priateľstvá, krásne zážitky, žije tu moja rodina, takže založenie československého klubu nevnímam ako začiatok, ale ako pokračovanie dobrých a priateľských vzťahov.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků