Názor

Česko a Slovensko: výjimečné vazby

Publikováno: 4. 11. 2019
Autor: Radek Vondráček
Foto: Shutterstock. com a archiv Radka Vondráčka
logo Sdílet článek

Téměř polovinu života jsem prožil v Československu, náš společný stát jsem od dětství považoval za přirozený a samozřejmý. Z rodné Kroměříže jsem měl na Slovensko a do slovenských hor blíž než do těch českých.

Rád vzpomínám na to, jak mi jeho krásy pomáhali objevovat rodiče i prarodiče. Vzpomínám na vyprávění dědy Antonína − aktivního člena sokolského hnutí, turisty a lyžaře. V živé paměti mám také třeba každoroční letní dovolenou na Zemplínské Šíravě, putování s krosnou na zádech po Malé a Velké Fatře nebo v tatranských Roháčích.

Nejšťastnější období

Získal jsem tak kvalitní základ pro rozvíjení vztahů se Slovenskou republikou, kterému se věnuji ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny. Během návštěv našich sousedů jsem se nesčetněkrát přesvědčil o výjimečnosti vzájemných vazeb. Mají kořeny v mezilidských vztazích bez ohledu na to, jaká politická reprezentace v obou zemích aktuálně vládne. Prožíváme zřejmě nejšťastnější a zatím nejúspěšnější období naší historie, naplněné důvěrou a spoluprací na všech úrovních − ve Visegrádské skupině, v EU i ve světě, přínosnou pro naše občany a státy. Úkolem nás politiků je vytvořit dostatečný prostor pro interakci lidí, podnikatelů a institucí v rámci veškerých česko-slovenských aktivit.

Tři pruty

To ale není všechno: přejme si vzájemně úspěch a prosperitu a pokračujme v linii tisícileté historie soužití našich národů. Od doby Velké Moravy jsme spojeni důležitým symbolem − třemi pruty Svatoplukovými. „Společně zvítězíme, osamoceni padneme. Zůstanete-li svorni a v lásce, nepřátelé vás nebudou moci porazit. Povstane-li mezi vámi svár, zahubíte se navzájem a nepřáteli budete zničeni!“ řekl velkomoravský kníže svým synům. Pamatujme, že bez této svornosti by Československo nevzniklo a naše přátelství dává česko-slovenským vztahům obsah a smysl daleko do budoucnosti…

Pokračování v tradici

Loni jsme si připomněli 100. výročí založení společného státu, Československé republiky. Vystoupil jsem s projevem na plénu Národní rady Slovenské republiky, můj kolega Andrej Danko v naší Poslanecké sněmovně. Pokračuji v rodinné tradici a snažím se předávat bohatství našich vztahů svým dětem. Nevynechám proto příležitost s nimi společně objevovat Slovensko, po vzoru svého dědy. Například letos o prázdninách jsme zvládli několik krásných tras ve Vysokých Tatrách a na raftu jsme sjížděli řeku Dunajec.

 

O AUTOROVI

Radek Vondráček (narodil se 30. prosince 1973 v Kroměříži) je předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Po studiích se vrátil do rodného města.

Do politiky vstoupil v roce 2013, kdy kandidoval do sněmovny jako lídr hnutí ANO ve Zlínském kraji. Po úspěšných parlamentních volbách se stal poslancem a místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru.

V lednu 2017 byl jmenován místopředsedou sněmovny, o měsíc později získal post v předsednictvu ANO a v listopadu se stal předsedou sněmovny.

Podílel se na přípravě protikorupčních zákonů a norem. Při práci čerpá ze zkušeností advokátní praxe i ze života v malém třicetitisícovém městě, kde poznal problémy a potřeby běžných spoluobčanů.

Jeho velkým profesním přáním je změnit politickou kulturu v ČR.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků