Business

Češi staví v Turecku dvě velké přehrady s vodními elektrárnami

Publikováno: 5. 12. 2018
Autor: Redakce
Foto:
logo Sdílet článek

Skupina Energo-Pro, v současné době největší česká společnost zaměřená na vodní energetiku, buduje v Turecku dvě nové přehrady s vodními elektrárnami. Jde o největší stavby v oblasti vodní energetiky, které Češi v posledních 25 letech realizují.


Projekt přehrady a vodní elektrárny Karakurt s instalovaným výkonem 99,5 MW staví společnost na řece Aras u města Kars v severovýchodním Turecku. V současné době se buduje sypaná hráz, která bude mít výšku 142 metrů. Dokončena bude na konci příštího roku a očekávaná celková roční výroba bude 345 GWh. „Je to velký úspěch pro český průmysl, že stále dokáže vyprojektovat a dát dohromady velkou 100megawattovou elektrárnu,“ říká k projektu výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa.

Ještě mnohem větší je pak projekt Alpaslan 2 s plánovaným instalovaným výkonem 280 MW. Tam je ale situace trochu jiná – nejde úplně o stavbu na zelené louce, tuto přehradu s vodní elektrárnou společnost Energo-Pro koupila v roce 2017 již rozestavěnou. Nachází se na řece Murat v provincii Mus. Vodní elektrárna s nádrží je momentálně také ve výstavbě, její dokončení je plánováno na rok 2020 a očekávaná celková roční výroba bude 860 GWh. Jen pro srovnání − největší česká vodní elektrárna Lipno vyrobí ročně 150 GWh. Před pár týdny stavba pokročila do dalšího důležitého bodu, a tím je u budované přehrady odklonění řeky z jejího původního koryta. I tady se už nyní buduje hráz.

Pro skupinu Energo-Pro jde o největší projekty, které za necelých 25 let své existence realizuje. V současné době provozuje vodní elektrárny ve 4 zemích s celkovým instalovaným výkonem 862 MW.

Proč právě Turecko?

Podnikání skupiny Energo-Pro v oblasti provozování vodních elektráren má tři hlavní pilíře – Gruzii, Bulharsko a Turecko. Tedy země, které jsou díky spádu a množství řek ideální právě pro výrobu energie z vodních zdrojů.

„Turecká vláda nastavila velmi vstřícné podmínky pro rozvoj vodní energetiky, včetně velkých projektů. Proto jsme se rozhodli jít tam do dvou nových velkých projektů,“ vysvětluje výkonný ředitel Pavel Váňa. „Stát vám tam pomůže s územním řízením, přeložkami silnic i dalšími překážkami. A po dokončení elektrárny získáte po dobu deseti let zvýhodněnou výkupní cenu vyrobené elektrické energie. Tento tarif je zafixován v dolarech, takže nevznikne problém v případě oslabení turecké liry,“ doplňuje. Ostatně právě propad turecké liry je nyní velkým problémem turecké ekonomiky. Dopad na společnost Energo-Pro má ale bezprostředně téměř nulový. „I u stávajících pěti vodních elektráren, které tam provozujeme, máme totiž nasmlouvaný takzvaný dolarový tarif,“ říká Pavel Váňa.

U elektrárny Karakurt bude výsledný tarif ještě zajímavější. „Pokud máte turbínu a generátor vyrobené v Turecku, získáte ještě další finanční zvýhodnění. To byl důvod, proč jsme se rozhodli v Ankaře postavit výrobní závod. Hala už je hotová a se spuštěním výroby počítáme v horizontu dvou měsíců. V této naší továrně také vyrobíme turbíny a generátory právě pro projekt Karakurt,“ dodává Pavel Váňa. Půjde přitom o plnohodnotný výrobní závod, kde bude Energo-Pro vyrábět oběžná kola turbín i další stroje. Současně se jedná o její první závod, kde bude vyrábět i generátory pro vodní elektrárny.

Základní fakta o společnosti Energo-Pro

- Založena podnikatelem Jaromírem Tesařem v roce 1994 ve Svitavách

- Působí v Česku, Gruzii, Bulharsku, Turecku a Slovinsku

- Zaměstnává více než 9000 lidí

Provozuje:

• 2 vodní elektrárny v Česku

• 14 vodních elektráren v Bulharsku 

• 15 vodních a 1 plynovou elektrárnu v Gruzii 

• 5 vodních elektráren v Turecku

- V Gruzii pokrývá distribucí elektřiny 85 % území, v Bulharsku zhruba jednu třetinu

- Má více než 2 miliony koncových odběratelů elektřiny

- Vyprodukuje ročně více než 3 TWh zelené energie

- Do skupiny patří také slovinský výrobce turbín Litostroj Power a česká společnost ČKD Blansko Engineering

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků