Akce

Čaro Vianoc sa skrýva v srdečnosti

Publikováno: 12. 1. 2024
Autor: Lenka Kukučková
Foto: TSK
logo Sdílet článek

Asi len málokto si vie predstaviť obdobie v roku, na ktoré sa tešíme viac ako na Vianoce. Už samotná atmosféra plná kúzelných vôní a chutí v nás evokuje pocit blízkosti a srdečnosti, ktorý je doplnený malými žiarivými svetielkami. Ani vy sa každý rok neviete dočkať vianočných trhov? Trenčianska župa im svojím Vianočným srdcom Zelenej župy dala ešte krajší a srdečnejší rozmer.

Vestibul župného úradu sa každoročne začiatkom decembra premení na sviatočné remeselné trhovisko, ktoré svojím ľudským rozmerom nemá páru. Prečo? Svoje výrobky od výmyslu sveta, ale aj tradičné vianočné dobroty a dekorácie na ňom prezentujú zariadenia sociálnych služieb v pôsobnosti kraja.
Všade cítiť omamnú vôňu sviatočných oblátok, medovníčkov, punču či čokolády a inšpirovať sa sem chodia ľudia z celého kraja. Je to najmä preto, že kúpou drobnosti vyrobenej s láskou podporia činnosť jednotlivých zariadení, no okrem nej si domov odnesú aj príjemný pocit, ktorý k Vianociam prirodzene patrí. Vianočné srdce Zelenej župy sa stalo krásnou tradíciou, v rámci jeho otvorenia vystupujú rôzne hudobné zoskupenia a zdobí sa vianočný stromček. Rovnako ako celé trhy, aj stromček je veľmi špeciálny. O jeho výzdobu sa zakaždým postará Domov sociálnych služieb Čistá duša z Trenčína, ktorý poskytuje starostlivosť ľuďom so zdravotným znevýhodnením.
„Túto tradíciu dodržiavame už sedem rokov a vždy prinesie do priestorov nášho úradu tú pravú vianočnú atmosféru. Práve počas adventu by mali mať ľudia k sebe bližšie, a presne táto myšlienka sa nesie celým naším sviatočným trhoviskom. Je to čas, keď myslíme viac na druhých ako na seba a toto je príležitosť, ako podporiť tých, ktorí možno nemajú toľko šťastia prežiť sviatky v kruhu svojej rodiny ako my ostatní,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.
Zamestnanci úradu však naštartovali aj ďalšiu tradíciu. Pod vianočný stromček nosia balíčky, ktoré potešia seniorov a deti v župných zariadeniach sociálnych služieb. A o tom Vianoce sú.

Trenčiansky župan Jaroslav Baška pri zdobení stromčeka

Momentka z vianočných trhov

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků