Sport

Boj o prestiž i peníze

Publikováno: 4. 4. 2022
Autor: Karel Černý
Foto: Foto Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Když před třemi lety UEFA založila další mezinárodní klubovou soutěž – Evropskou konferenční ligu – mnozí fanoušci měli okamžitě jasno: jde jen o peníze a bude ostuda takový „prales“ hrát. Ano, o peníze bezesporu šlo. Ale z pohledu Česka nutno uznat: díky za ni.

Začněme těmi penězi. Matematika je jednoduchá – víc zápasů, víc televizních přenosů, víc reklamy. Navíc větší šance, že v nejprestižnější Lize mistrů se budou utkávat především skutečně zvučné týmy, které přitáhnou fanoušky z celého světa – čili opět větší příjmy. A že tím pádem posílí prestiž a tudíž i hodnota do té doby klubové soutěže č. 2, tedy Evropské ligy.

Boj o pozici

Ačkoliv se při ohlášení nové soutěže mnozí fanoušci ošklíbali a přemýšleli, jak nejpohrdavěji ji nazvat, z dnešního pohledu by za ni měli být vděční. Protože nebýt jí, nemuseli by se na nejrůznějších fórech a v diskuzích pod články přít o to, kolik našich klubů bude v budoucnu evropské poháry hrát. A pravda – nechť sparťané, plzeňáci, baníkovci a další prominou – nemuseli by diskutovat ani bez pražské Slavie. Protože ta jako jediná stále drží naděje na další body do národního koeficientu, který rozhoduje o počtu klubů nasazených do ročníku 2023/2024. Klíčovou pozicí je 15. příčka. Na ní se láme, jestli Česko pošle do bojů o Evropu čtyři nebo pět týmů. V tuto chvíli o ni bojujeme především s Řeckem a velká škoda kolapsu Slavie v posledních minutách osmifinálové odvety s rakouským Lincem, kterou kvůli němu prohrála. Řecký PAOK Soluň totiž naopak ve svém mači zvítězil a k dorovnání koeficientu, zajišťujícímu ono 15. místo, musí nyní slávisté uhrát o dvě výhry víc než on. Což v tuto chvíli znamená minimálně postup do semifinále Konferenční ligy. 

Peníze

Ale vraťme se ještě na chvilku k penězům. I když nikoli z pohledu UEFA, ale očima klubů. Respektive klubu, v tomto případě Slavie, coby jediného zbylého českého zástupce v evropských pohárech. Zase jednoduchá matematika – pokud by v letošním ročníku hrála tak, jak hrála, ale Konferenční liga by neexistovala, byla by její pokladna v tuto chvíli o zhruba 160 milionů korun chudší. A ještě drobnost – ne-li zcela klíčovým, pak určitě z velké části, se v bojích o čtvrtfinále s rakouským Lincem ukázala lednová posila: Yira Sor, který do Slavie přestoupil z Baníku Ostrava za 30 milionů korun. Jen postupem do čtvrtfinále nateklo do klubové kasy zhruba 25 milionů. Příjemná částka na další podobný nákup, není-liž pravda?

Soutěže

Nejprestižnější soutěží pod hlavičkou UEFA je Liga mistrů. Poprvé se hrála v sezóně 1992/1993 a s pozměněným modelem nahradila Pohár mistrů evropských zemí, který se hrál od roku 1955. Soutěží číslo 2 je Evropská liga, které se účastní vítězové národních pohárů a nejvýše umístěné týmy v lize, jež se nedostaly do LM. Soutěž byla založena jako Veletržní pohár v roce 1955, v roce 1971 byla přejmenována na Pohár UEFA, současný název má od roku 2009. Konferenční liga je novinkou, letos se hraje poprvé. Její finále se odehraje 25. května v Albánii, konkrétně v tiranské Arena Kombëtare.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků