Osobnosti

Blanka Matragi nezná žádné limity

Publikováno: 20. 5. 2019
Autor:
Foto: archiv Blanky Matragi
logo Sdílet článek

Jedenadvacáté století. Dynamika, technologický pokrok, velký důraz na design. Je těžké jít stále s dobou, udržet se. A ještě náročnější je být tím, koho ostatní následují a závistivci kopírují.

Všechny tyto atributy splňuje módní návrhářka a designérka Blanka Matragi. Ta se pro to narodila. Co ostatní vyčerpává, ji nabíjí. Jak sama říká, potřebuje neustále výzvy, impulzy, reakce lidí. Stejně jako překonávání překážek.
Od doby, co akademická malířka, módní návrhářka a designérka Blanka Matragi otevřela svůj ateliér a studio v Bejrútu, uplynulo více než 35 let, během kterých vzniklo nespočet originálních modelů. A právě moderní technologie, spojené s nebývalou kreativitou a oslavou Země, vystihuje nejlépe jedna z jejích posledních kolekcí s názvem Elements. Protože bez přírodních živlů by život na Zemi neexistoval, rozhodla se Blanka Matragi v kolekci Elements vrátit ke kořenům a svým dílem zároveň přispět i k úsilí o záchranu planety.

Země, voda, vzduch a oheň
Modely jsou inspirovány základními přírodními živly – zemí, vodou, vzduchem a ohněm. Vedle designérské práce zdůrazňuje kolekce i novátorské přístupy, stálé hledání a inspiraci moderními technologiemi. Nedílnou součástí řady modelů je také využití inovativních materiálů, které vznikaly ve spolupráci návrhářky se světovými textilními firmami. Tvořilo se z materiálů, jako jsou jaccar, organza, scuba, 3D tyl, šifon, satény, lykra, a to vše s použitím digitální reprodukce.
„V mé 35leté tvorbě se atributy elementů vždy prolínaly nejen v mých oděvních a sklářských dílech, ale zároveň i v experimentálním průmyslovém designu. V této kolekci jsem chtěla spojit své dosavadní zkušenosti a ukázat vývoj ve svém tvůrčím procesu, obohacený o nejnovější technologie nejen v materiálech, ale hlavně v přístupu a používání mých autorských inovačních nápadů v 3D efektu s optickými iluzionistickými prvky,“ komentuje svou kolekci Elements Blanka Matragi.


Plastické modely
Návrhářka se snaží tradičně využívat netradiční materiály, stejně jako se aktivně podílí na vzniku nových. Před 15 lety například vynalezla iluzionistický tyl, který po vyšití působí dojmem tetování na těle. V kolekci Elements byl také použit zcela nový materiál CRAN, jehož vývoj trval více než dva roky a na jehož vzniku se Blanka Matragi autorsky podílela. CRAN nyní umožňuje vytvářet skulpturální modely. „Chtěla jsem, aby vznikly plastické šaty, které nejdou udělat strojem, stejně jako nejde strojem udělat socha. Přitom jde o materiál, který je komfortní na nošení i údržbu a umožňuje i moji autorskou aranžovanou práci na tvaru a vizuálním designu šatů,“ přibližuje návrhářka.
Kolekce Elements obsahuje kolem 100 modelů, od Ready-to-Wear až po Couture večerní modely. Na elegantních šatech, které mají velmi odvážné a promyšlené motivy, pracovalo v různých časových rozpětích po dobu téměř deseti měsíců kolem 12 lidí – vyšívačky, krejčí, tvůrci digitálních reprodukcí.

Průmyslový design
Jen šaty to ale zdaleka nekončí. Módní návrhářka a designérka má ve svém portfoliu i tvorbu nejrůznějšího průmyslového a experimentálního designu, od skla, porcelánu, pamětních mincí, šperků, různých bytových doplňků až po sochy z bronzu, smaltu či skla. V kolekci Elements najdete rovněž nástěnné hodiny, pánské kravaty či jiné módní doplňky. A byla i námětem pro ložní povlečení, které návrhářka připravila s českou firmou Matějovský.
Nejen modely z kolekce Elements, ale i další originální kousky od Blanky Matragi, která je právem považována za naši nejlepší módní návrhářku, naleznete v jejím butiku U Prašné brány či můžete v Obecním domě navštívit výstavu mapující její více než 35letou kariéru.

 

 


Blanka Matragi (narodila se 20. února 1953 ve Světlé nad Sázavou) je česká módní návrhářka a designérka.
Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor oděvní výtvarnictví, a získala titul akademická malířka.
V roce 1979 se vdala za Dr. Ing. Makrama Matragiho, se kterým se odstěhovala do Libanonu.
V roce 1982 v Bejrútu otevřela salon „Blanka Haute Couture“.
Od roku 1997 se pravidelně vrací do České republiky, aby zde prezentovala svou Haute Couture tvorbu.
V roce 2006 vyšla první autobiografie „Blanka Matragi“.
V roce 2011 vydala další díl své autobiografie s titulem „Jedu dál“. Pro všechny bylo v témže roce překvapením uvedení nové kolekce Ready-to-Wear.
Od roku 2011 je v Praze otevřena dlouhodobá retrospektivní výstava její tvorby s názvem „Timeless“, stejně jako autorský butik.
Více na jejích stránkách www.blanka.com

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků