Události

Bezpečnost není samozřejmost

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Redakce
Foto: Ondřej Charvát
logo Sdílet článek

Už jedenáctý ročník konference Naše bezpečnost není samozřejmost se uskutečnil v polovině března ve Španělském sále Pražského hradu, a to při příležitosti 25. výročí vstupu ČR do NATO.

Bývalý americký prezident Bill Clinton přichází v doprovodu českého prezidenta Petra Pavla ke Španělskému sálu. 

Na konferenci byly přítomny či vystoupily mnohé domácí i zahraniční významné osobnosti. Tentokrát mimo jiné přijali pozvání i bývalý prezident USA William Jefferson (alias Bill) Clinton a bývalý tajemník NATO Lord Robertson. Konference se konala pod záštitou prezidenta Petra Pavla, premiéra Petra Fialy, ministra vnitra Víta Rakušana, ministra zahraničí Jana Lipavského a ministryně obrany Jany Černochové. Čtvrt století starý vstup Česka do NATO označil Bill Clinton ve svém proslovu za správnou věc. „Nebylo by to možné bez Václava Havla,“ zdůraznil přitom. Podle prezidenta Petra Pavla je důležité se dívat na výročí vstupu do NATO pohledem k současné ruské agresi na Ukrajině. Osud Ukrajiny totiž podle něj připomíná, jak klíčové bylo, že se Česko s dalšími zeměmi dokázalo chopit příležitosti a zvládnout integraci do Aliance. 

Premiér Petr Fiala při projevu.

Pozorně naslouchali mj. expremiéři Mirek Topolánek a Jan Fischer a bývalý ministr vnitra a nyní předseda Správní rady VŠ CEVRO Ivan Langer

U řečnického pultu ministr zahraničí Jan Lipavský. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků