Cestování

Bahrajn: Lákavá a jedinečná destinace

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Lucie Burdová
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Bahrajn, oficiálně Království Bahrajn, je malé ostrovní království v jižní části Perského zálivu a nejmenší země regionu vůbec. Na jihovýchodě sousedí s Katarem, na západě se Saúdskou Arábií, s níž je spojen Mostem krále Fahda dlouhým 25 km.

Království Bahrajn je nádherné souostroví čítající kromě hlavního ostrova zvaného Bahrajn také 32 dalších ostrovů a každý má svůj jedinečný šarm. Hlavním a zároveň největším městem co do rozlohy a počtu obyvatel je na severovýchodě ostrova Bahrajn Manáma. V zemi se kromě úřední arabštiny velmi dobře domluvíte i anglicky, což návštěvníkům velmi ulehčuje komunikaci. Chcete-li se vydat za exotikou do netradiční turistické destinace, Království Bahrajn je správnou volbou. Letní sezona s teplotami až 40 °C tu trvá od dubna do října, i proto se doporučuje zemi navštívit nejlépe na začátku sezony (březen až květen), nebo naopak ke konci (říjen), kdy teploty bývají příjemnější. Sluníčko je prakticky zaručeno po celý rok, jelikož teploty většinou neklesají pod 20 °C. Kromě relaxu nabízí Bahrajn něco i pro dobrodružnější povahy. Tento ostrovní národ se pyšní rostoucí kolekcí luxusních resortů, které vyrůstají po celé délce nádherného severozápadního pobřeží a jsou ideální pro každého, kdo si chce odpočinout. Ale Bahrajn nabízí více než jen nedotčené pláže. Objevte jeho bohatou historii a kulturu nebo se vrhněte do různých vzrušujících aktivit – volba je jen na vás! 

Uspořádání 
Království Bahrajn je uspořádáním dědičnou konstituční monarchií, jejíž hlavou je Jeho Veličenstvo král Hamad bin Isa Al Khalifa, předsedou vlády a korunním princem je Jeho královská Výsost princ Salman bin Hamad Al Khalifa. Má dvoukomorový parlament, který sestává z dolní komory o 40 volených zástupcích a horní komory o 40 poslancích jmenovaných králem. Od roku 2002 v zemi platí nová ústava, která mimo jiné zajišťuje právo volit v parlamentních volbách i ženám. 

Jeho Veličenstvo král Hamad bin Isa Al Khalifa, král Bahrajnského království. 

Jeho královská Výsost princ Salman bin Hamad Al Khalifa, korunní princ a premiér Bahrajnského království. 

Ojedinělé památky 
Díky své bohaté historii se pyšní řadou kulturních a architektonických památek, zároveň je zajímavý i pro milovníky moderní architektury. Právě skloubení starého s novým je pro bahrajnskou architekturu typické. Takovým příkladem jsou mimo jiné jedno z nejhezčích muzeí Bahrain Fort Museum nebo moderní budova muzea zakomponovaná v bývalém sídle bahrajnských králů Sheikh Salman bin Ahmed Fort. Zástupcem čistě moderní architektury je dnes již ikonická budova Bahrain World Trade Center v hlavním městě Manáma. 

Světové dědictví 
Království se pyšní třemi lokalitami zapsanými na seznamu UNESCO. Od roku 2005 je památkou světového dědictví archeologické naleziště Qal'at al-Bahrain (známé také jako Fort Bahrain), místo, jehož historie sahá do 3. tisíciletí před n. l. a které bývalo kulturním centrem ostrova. Další památkou je od roku 2012 takzvaný Bahrain Pearling Trail neboli 3,5 km dlouhá stezka na ostrově Muharrag, která připomíná historii a tradici bahrajnského perlového průmyslu. Součástí památky jsou i tradiční arabské domy a trh. Nejnovější památkou na seznamu jsou od roku 2019 Dilmunské pohřební mohyly postavené v letech 2050 až 1750 před n. l., zahrnující více než 21 archeologických nalezišť v západní části ostrova. 

Pozůstatky Qal'at al- Bahrain. 

Formule a Strom života 
Pro milovníky motosportu je zde Bahrain International Circuit. Závodní okruh, na kterém se jezdí Velká cena Formule 1, je kompletně obklopen pouští a je jednou z nejzajímavějších tratí na světě. Na své si v Bahrajnu přijdou i obdivovatelé přírodních krás. Jedním z nejoblíbenějších turistických cílů a nejnavštěvovanějším místem ostrova je Strom života. Strom pojmenovaný Shajarat-al-Haya, který přežívá uprostřed pouště už několik set let, je opředen řadou mýtů a záhad, mimo jiné je spojován s bájnou biblickou Rajskou zahradou. Ať už vás zaujme to či ono, mezi Prahou a Manámou létají přímé lety a od zimní sezony 2024/2025 přibude další. 

Průmysl a perly 
Bahrajn má bohatou historii a byl vůbec první zemí na arabské straně zálivu, kde byla objevena ropa, jejíž těžba se následně stala motorem značného růstu. Bahrajn i nadále využívá svých předností a zároveň strategicky diverzifikuje svou ekonomiku, aby si zaručil dlouhodobou prosperitu. Odhodlání vlády k diverzifikaci je dnes viditelné v širokém portfoliu investic napříč mnoha sektory. Bahrajn je největším producentem hliníku na Blízkém východě, což ukazuje jeho silný základ v průmyslu. Stal se ale také důležitým finančním centrem v regionu, sídlo zde má řada mezinárodních bank a institucí. Sektor finančních služeb je největším přispěvatelem k HDP země. Díky stoupající oblibě Bahrajnu se rozvíjí i zdejší turistický průmysl, který nabízí návštěvníkům možnost okusit jeho jedinečnou kulturu a krásu. Kromě těchto pokroků si Bahrajn udržuje vazby na svou historickou ekonomickou identitu. Tradiční přírodní perly, které byly dříve jedním z nejdůležitějších hospodářských odvětví, se vracejí zpět do kurzu. Tyto nádherné skvosty, známé pro svůj růžový nádech, se znovu objevují ve šperkařství a udivují celý svět. 

Čtyři sta let starý Strom života. 

Vzájemný obchod 
Jak je to s obchodem mezi Českem a Bahrajnem? Z pohledu Česka na straně exportu dominují osobní automobily, rozvaděče, svítidla, PC komponenty, sklo, ale například i cukr, na straně importu je dominující položkou hliník a jeho slitiny. Obecně se do Bahrajnu nejvíce dovážejí strojní a elektrotechnická zařízení, železárenské výrobky a dopravní prostředky, potraviny, chemikálie, textil, což jsou odvětví, která mohou být zajímavou příležitostí pro české výrobce a producenty. 


Mešita Rashid Al Zayani v Galali. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků