Technologie

Auto-robot aneb Jak se mění požadavky na automobil

Publikováno: 31. 3. 2019
Autor: Petr Zmátlík
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

VHS kazeta, DVD disk nebo flash disk? Co byste si dnes vybrali pro uložení rodinného videa? Ano, to mě napadne jako první při porovnání technologie elektromobilů a konvenčních benzinových či naftových automobilů.

Z kazety, která byla plná mechanických součástek, jsme se přes přehrávače DVD disků dostali až k flash disku, který nepotřebuje žádné pohyblivé součásti, a tím je i mnohem spolehlivější a levnější. Podobnou logikou směřuje i technologie pohonného ustrojí automobilů. Současnou mechanickou dokonalost a kombinaci nespočtu technologických prvků – válce, kladky, hřídele, převodovky, turbodmychadla, katalyzátory, diferenciály, palivová soustava (to vše v nutné harmonii a symbióze) − porovnejte s elektromobilem, který můžeme s nadsázkou technologicky označit jako „komplexnější vysavač“.

Pohodlí

Ruku na srdce − pokud nejste automobilový fanoušek, nepotřebujete trávit hodiny nad porovnáváním systémů odpružení, aktivních a pasivních bezpečnostních prvků, tuhosti karoserie a dynamického zrychlení motoru. Dnes jako uživatel spíše vyžadujete, aby se vaše auto synchronizovalo s diářem a vytopilo interiér před odjezdem. Aby si auto dokázalo samo zařídit pravidelnou údržbu. Vy budete mít ve svém mobilu kompletní přehled, jak svého čtyřkolového pomocníka používat, včetně všemožných analytik a statistik. K tomu samořiditelnost. Chceme si při dlouhé cestě přečíst či napsat zprávu. Ulevit si od sledování provozu. To vše lze zahrnout do kategorie „Pohodlí“.

Náklady

I v domácnosti se snažíme optimalizovat náklady na naše živobytí. Ať už zateplováním domů, chytrou regulací, nebo prostou změnou dodavatele energie. Náklady na provoz automobilu bývají po provozu domácnosti jedněmi z nejvýznamnějších. Proto se i zde posouváme kupředu. Hledáním nových zdrojů energie. Po pohonu párou v 18. století a po bezmála stoletém období mechanických motorů poháněných výbuchem (vznětem) směsi benzinové, naftové či plynné přichází na řadu elektromotor. A s méně než čtvrtinovými provozními náklady oproti spalovacím motorům by měla být volba celkem jednoznačná.

A co dál? Třeba sdílená ekonomika, pro kterou jsou nízké provozní náklady ideální. I když tady stále vidím úskalí v podobě ulic přeplněných sdílenými automobily. Nemyslím si, že by rodiny ve městech přemýšlely tak, že by své jediné auto nahradily tím sdíleným. Naopak si myslím, že většina využije sdílený vůz jako doplněk ke svému stávajícímu vozovému parku. 

Co si vyberete? Já mám jasno. Jen je třeba dosáhnout kritického objemu výroby, aby se investice do nákupu elektromobilů stala srovnatelnou se starou technologií. A samozřejmě mít potřebnou infrastrukturu. I tak ale zůstane spousta fanoušků dokonalé mechaniky a burácení motorů. I zde jsou zajímavé technologické novinky. O tom ale až v příštím článku.


Elektropohon, konektivita, sdílená ekonomika, samořiditelnost. A hlavní motiv veškerého snažení? Pohodlí a bezpracnost pro řidiče a posádku. K tomu je snaha výrobců umocněna minimalizací nákladů na provoz. To všechno dnes vstupuje jako předpoklady pro výrobu a design automobilů.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků