Rozhovory

Andrea Pfeffer Ferklová: Trápí nás, že odsud odcházejí mladí lidé

Publikováno: 12. 1. 2024
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Andrey Pfeffer Ferklové
logo Sdílet článek

Největší každoroční událostí v Karlových Varech je bezesporu Mezinárodní filmový festival. Od toho letošního uplynulo už půl roku, primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová ho ale má stále v živé paměti. „Měla jsem opět možnost se setkat s celou řadou zajímavých lidí, kromě hlavních hvězd festivalu, jako byl třeba Russel Crowe, také s podnikateli, kteří festival podporují jako partneři. Nebo s lidmi, kteří k festivalovému dění přispívají jako umělci v jiných oborech než ve filmové tvorbě,“ říká.

Zažily Karlovy Vary v roce 2023 ještě nějaké další významné akce?
Těch je celá řada, kromě filmového festivalu se tu odehrávají i festivaly hudební, ať už klasické Beethovenovy dny nebo Dvořákův karlovarský podzim, nebo jazzový Jazzfest. Potom je tady celá řada významných sportovních událostí, od půlmaratónu až po City triatlon jako součást světového poháru. Letos se u nás konaly třeba odborná konference Moderní trendy v lázeňství nebo Evropský kongres lázeňství a balneologie. Zvláštní kategorií jsou pěvecké soutěže, více než půl století dlouhou tradici má Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka, která za tu dobu pomohla odstartovat kariéru už mnoha desítek výborných a některých i světově renomovaných operních pěvkyň a pěvců. Známá je také soutěž mladých zpěváků a zpěvaček školního věku Karlovarský skřivánek. Velice navštěvované jsou Karlovarské kulturní léto nebo mezinárodní Karlovarský folklorní festival. Na podzim si už třetím rokem budujeme tradici v nové akci nazvané Variace, což je víkend, který kombinuje film a klasickou hudbu.

Karlovy Vary se staly před dvěma roky součástí UNESCO, co užitečného to městu přineslo?
Z hlediska metriky je to hrozně těžké vyčíslit, protože do UNESCO jsme byli přijati v druhém roce trvající covidové pandemie a o rok později vypukla současná fáze války na Ukrajině, což zcela vyřadilo do té doby významnou ruskou lázeňskou klientelu. Ale obecně je vidět, že UNESCO do města přivádí nové návštěvníky z nových trhů, po covidu se navracejí i lidé z Blízkého a Dálného východu, přijíždějí návštěvníci z Evropy, a především se k nám ve velkém začali vracet návštěvníci domácí. Trochu problém je, že důvodem zapsání Slavných lázeňských měst Evropy na seznam světového dědictví bylo právě jejich lázeňství a to, co historicky znamenalo pro rozvoj medicíny, kultury, techniky, cestovního ruchu i demokracie, ale z UNESCO návštěvníků jich mnoho nezůstává tak dlouho, aby si účinky léčebného lázeňství vyzkoušeli. Na to jsou potřeba týdny, nikoli dny.

Před dvěma roky jsme spolu hovořily o hotelu Thermal, který „nastoupil“ v roce 2019 velkou rekonstrukci. Jak to s ním vypadá?
Už pouhým pohledem zvenčí je vidět, že Thermal obnovil svou hlavní budovu i svého času tolik diskutovaný bazén, dnes je tu kromě plaveckého bazénu také jediný venkovní bazén s čistou vřídelní vodou a úžasné saunové centrum. Obnovy se dočkaly i pokoje, sály, konferenční prostory, prostě všechny prostory hotelu. Co už běžný návštěvník nemá tolik šanci vidět, je obrovská práce odvedená na technologiích, instalacích, rozvodech, což je naprosto zásadní pro další budoucnost hotelu. K dořešení ještě určitě zbývají plochy kolem Thermalu.

Při otevření Festivalového mostu u Grandhotelu Pupp

Pojďme ještě do roku 2023. Co se vám v něm podařilo prosadit a uskutečnit?
Podařilo se dokončit významné rekonstrukce, jako třeba havarijního Festivalového mostu u Císařských lázní a Grandhotelu Pupp. Nebo dokončení rekonstrukce Bezručovy ulice, což je hlavní spojnice do jižní části města včetně lázeňského území a v podstatě taková panoramatická silnice města. Hodně jsme investovali do komunikací, parkovišť a veřejných prostranství nejen v centru, ale i v rezidenčních nebo okrajových částech města. Po covidových letech nejistoty se nám také podařilo setkat se zástupci našich partnerských měst, jako je například japonské Kusatsu, se kterým jsme vloni slavili třicet let spolupráce, ale z důvodu nejistoty, jak se bude vyvíjet pandemie, jsme přesunuli společná setkání až na letošní rok.

Co naopak před sebou „valíte“ do roku 2024?
Usilovně pracujeme na výstavbě nových bytů, trápí nás to, že odsud odcházejí mladí lidé studovat a už se nevracejí. Chceme jim tím nabídnout cenově přijatelnou možnost, případně přilákat do města nové obyvatele. Máme několik projektů, od drobnějších přestaveb přes rozsáhlejší objekty bývalých školských nebo ubytovacích zařízení až po zcela novou výstavbu stovek nových družstevních bytů. Dokončujeme rekonstrukci největšího atletického stadionu ve městě, kterou nesmírně vděčně kvitují naše sportovní kluby. Letos se nám podařilo navázat kontakt s celosvětovým hotelovým řetězcem Hilton, budeme jednat o tom, zda by dokázal provozovat Alžbětiny lázně, krásný secesní objekt, který ale nutně potřebuje opravu, na niž městský rozpočet nestačí.

Jaký byl rok 2023 pro vás osobně? Stihla jste třeba nějakou pěknou dovolenou?
Byl to konečně rok, kdy jsme nemuseli přemýšlet, jestli budou zase lockdowny, jestli se někam dostaneme, nebo ne. Na nějaké velké dovolené bohužel nemám čas, ale rádi s manželem vyjedeme třeba za kulinářským uměním do Itálie nebo na prodloužený víkend někde po Evropě. Mým velkým koníčkem je taky náš pes, se kterým si vždycky moc ráda na chvíli odpočinu od pracovních povinností. Mám ráda i sport, letos jsem v létě vyrážela na kole do Krušných hor a konečně jsem našla čas i na golf. A jinak už dlouhodobě téměř každý den cvičím, abych zůstala v kondici a měla dost fyzických i psychických sil na práci.

Na zahájení lázeňské sezony na Mlýnské kolonádě

CV BOX
Andrea Pfeffer Ferklová (narodila se 1. ledna 1975 v Chodově) je primátorka města Karlovy Vary a zastupitelka Karlovarského kraje.
Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze a Prague International Business School, kde získala titul MBA.
V letech 2001 až 2003 působila jako marketingová manažerka v karlovarském Grandhotelu Pupp. O tři roky později se stala jeho výkonnou ředitelkou, kterou byla až do roku 2018.
V komunálních volbách v roce 2018 byla jako nestraník za hnutí ANO 2011 zvolena primátorkou Karlových Varů. Od října 2020 je také zastupitelkou Karlovarského kraje.
Hovoří německy, anglicky a rusky, částečně španělsky. Je vdaná, bezdětná, k jejím koníčkům patří golf, tenis, spinning, hudba, cestování a četba.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků