Rozhovory

Andrea Pfeffer Ferklová: Jsem ráda tím, kdo nastavuje vizi

Publikováno: 4. 10. 2021
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Andrey Pfeffer Ferklové
logo Sdílet článek

Andrea Pfeffer Ferklová je od roku 2018 primátorkou Karlových Varů a je pyšná na to, že právě ony byly letos v červenci spolu s dalšími deseti evropskými lázeňskými městy zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

Pokud vím, cesta k zapsání do tohoto seznamu nebyla snadná...

Cesta to byla nejen složitá, ale také dlouhá, vždyť celý proces trval zhruba jedenáct let. Vzhledem k tomu, že se jednalo o společný projekt sedmi zemí a jedenácti měst, bylo samozřejmě náročné zkoordinovat každý jednotlivý krok při přípravě co nejkvalitnější nominační dokumentace. Museli jsme sladit strategii, jak přesvědčit Výbor pro světové dědictví o jedinečnosti Slavných lázní Evropy a jejich výjimečných hodnotách. Do celé procedury se zapojily desítky, možná i stovky lidí. V průběhu let se měnili starostové a další představitelé kandidujících měst, ale naštěstí všichni tuto myšlenku podporovali a dokázali dovést k úspěchu.

Co zápis do seznamu UNESCO přinese Karlovým Varům?

Zápis a značka UNESCO vůbec jsou pro nás jedinečnou příležitostí, kterou ale musíme správně uchopit a využít. Otevře nám nové možnosti prezentace města. Karlovým Varům se dostane větší pozornosti po celém světě, obrázky se objeví v mezinárodních kalendářích, cestovní kanceláře budou jistě akcentovat značku UNESCO v nabídkách zájezdů do Evropy, do České republiky. Osobně za nesmírně důležité považuji, aby prospěch z nominace přinesl užitek místním obyvatelům i zdejšímu podnikatelskému sektoru. Vedle nezbytné ochrany a péče o všechny hodnoty a statky, které nás do UNESCO dostaly, budeme muset hodně úsilí a finančních prostředků investovat do dopravní i další infrastruktury, zejména do parkovišť.

Jste primátorkou od roku 2018 a „schytala“ jste tak i období covidové pandemie. Podařilo se vám i v této nesnadné době vyřešit něco důležitého?

Z období před covidem bych vyzdvihla zavedení jízdného zdarma v MHD pro seniory, žáky a studenty, výrazně jsme zmodernizovali vozový park našeho dopravního podniku a připravili nové pojetí vánočních trhů. Z projektů „covidového“ období jsem nejvíce pyšná na oba ročníky Karlovarského kulturního léta, kdy se nám podařilo kulturním a společenským programem zaplnit město a pobavit jeho obyvatele i návštěvníky. Úspěch a pozitivní dopad měly také Vary°Vouchery, slevové poukazy na ubytování v Karlových Varech.

Co mě moc těší, je, že se nám v nedávné době podařilo otevřít v rámci našeho Městského zařízení sociálních služeb tzv. odlehčovací službu, která je unikátem pro celý kraj. Nadšení sklidila také Zahrada seniorů – první komunitní zahrada v našem městě. Pandemie ukázala, jak moc každý z nás potřebuje setkávání s blízkými a aktivní náplň volného času. Pro seniory je zahrádkaření stále nejoblíbenější činností, proto jsme tuto aktivitu v první řadě nabídli jim. V souvislosti s dopady lockdownu jsme připravili spoustu úlev pro místní podnikatele, zejména pro ty ze segmentu cestovního ruchu a pohostinství. I přes výrazný výpadek příjmů jsme se – byť za cenu úvěru – pustili do náročných rekonstrukcí kolonád, mostů, komunikací, hlavního přestupního uzlu MHD. Pracujeme i na výkupu problematické ubytovny.

Lázeňské domy byly nějakou dobu zavřené. Přineslo to nějakou změnu v současné klientele?

Naštěstí se ukázalo, že Karlovy Vary mají stále zvuk a jsou vyhledávanou destinací. Již před pandemií je začali opětovně objevovat čeští klienti, a nyní Češi mezi návštěvníky jednoznačně dominují. Profitujeme nejen z atraktivity města a jeho okolí, ale také ze současného trendu, kdy si i Češi začínají dopřávat wellness péči. I cizinci se vracejí, zejména ti ze sousedních zemí, hlavně z Německa, což je dáno jednak možnostmi cestování v rámci Evropy i světa, ale také historickou oblibou Karlových Varů u německých turistů a lázeňských pacientů.

Váš manžel tvrdí, že jste paličatá, ctižádostivá, zásadová a máte v krvi velitelství. Pokud je to pravda, pomáhají vám tyto vlastnosti ve funkci primátorky?

Do pozice primátorky jsem šla s tím, že chci Vary změnit. Chci naše město posunout dále, a to nejen pro nás, občany, ale také v oblasti cestovního ruchu, která je pro naše město velmi důležitá, a to se nezmění. Mám radost, že se některé věci skutečně daří, ale na mou povahu to jde moc pomalu. Z byznysu jsem zvyklá, že je vše mnohem rychlejší, pružnější. Změnou je pro mě i způsob rozhodování. Ráda mám o všem přehled, chci být tím, kdo nastavuje vizi, rozhoduje a přijímá odpovědnost. Musím vidět výsledky své práce, abych v ní spatřovala smysl.

Jak jste prožila letošní léto? Měla jste chvíli na relax?

Cestovali jsme za golfem po Čechách a za vínem po Itálii, ale jinak bylo letošní léto více pracovní. V červenci jsme s napětím sledovali, jak dopadne naše nominace na zápis do světového dědictví UNESCO v rámci Great Spas of Europe, v srpnu byl Mezinárodní filmový festival. Také se konalo Karlovarské kulturní léto, i v září tu byla spousta akcí, které stálo za to navštívit. Když relaxuji, pak nejraději v lese při procházkách s manželem a pejskem, nebo při sportu.

Ing. Andrea Pfeffer Ferklová, MBA (narodila se 1. ledna 1975 v Chodově), je politička, manažerka a od roku 2018 primátorka města Karlovy Vary.

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze a Prague International Business School, kde získala titul MBA.

V letech 2001 až 2003 působila jako marketingová manažerka v Grandhotelu Pupp Karlovy Vary, a. s. O tři roky později se stala jeho výkonnou ředitelkou, kterou byla až do roku 2018.

V komunálních volbách v roce 2018 byla jako nestraník za hnutí ANO 2011 zvolena primátorkou Karlových Varů. Od října 2020 je také zastupitelkou Karlovarského kraje.

Hovoří německy, anglicky a rusky, částečně španělsky. Je vdaná, bezdětná, k jejím koníčkům patří golf, tenis, spinning, hudba, cestování a četba.

Filmový festival

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jeden z nejstarších na světě a stal se nejprestižnějším ve střední a východní Evropě. „I letos přijela spousta filmových fanoušků, lidé byli nadšení, milí a organizace pod vedením prezidenta festivalu, herce a producenta Jiřího Bartošky skvěle zvládnutá. Každá „hvězda“, která v rámci festivalu do našeho města zavítá, je výjimečná. Za roky svého bývalého působení jsem jich potkala mnoho. Měla jsem možnost být blízko pánů Johnyho Deppa i Ethana Hawka a oba byli skvělí. Jsou to skutečné osobnosti a gentlemani, vedle kterých se cítíte opravdu příjemně,“ říká primátorka.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků