Rozhovory

Alexandra Udženija: Zažili jsme těžké časy, i časy plné euforie

Publikováno: 15. 12. 2021
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Alexandry Udženiji
logo Sdílet článek

„Vždy jsem věřila v lidi, v selský rozum a svobodu jedince, která končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ říká Alexandra Udženija, zastupitelka Prahy za ODS a místostarostka Prahy 2.

Vaše maminka je Češka a otec Srb, cítíte v sobě balkánské kořeny? Jak se to projevuje na vaší povaze?

My jsme všichni úplně namixovaná rodina. Český děda byl ze Sudet, babička ze Žižkova, pak jugoslávský děda a babi z Bosny. Manžel má dokonce židovské kořeny. U nás aby se v tom čert vyznal. (směje se) Je pravda, že na rovinu říkám, co si myslím, a když se mi něco nelíbí, tak to umím říct rázně a bez zbytečných okolků, což je ne vždy úplně oblíbená vlastnost. Nemám ráda nespravedlnost a lež. Nesnáším, když se někomu ubližuje, hlavně slabším, a těm se snažím vždy pomáhat. Nevím, jestli je to zapříčiněno zrovna balkánskými kořeny, ale byla jsem tak vychována. Někdy jsem možná trochu tvrdohlavá a náladová, ale to sem tam asi každý z nás.

Kdy a proč jste začala uvažovat o politice?

Moje maminka si v Jugoslávii otevřela malý krejčovský salón, a tak začalo naše rodinné podnikání s módou. Hned po revoluci jsme se vrátili a rodiče vybudovali v Praze velmi úspěšnou firmu, která na český trh dovážela známé módní a sportovní značky. Od malička jsem jim pomáhala a pak jsem firmu jednu dobu i vedla. Tato práce mě mnoho naučila a jsem za to vděčná. Ale časem už mě to přestalo naplňovat a cítila jsem, že potřebuji změnu. Politika přišla tak nějak sama a náhodou. Když jsem se přestěhovala na Prahu 2, kde bydlím dodnes, začala jsem se zajímat, co se tam děje, jak se tam lidem žije. Tehdy jsem si řekla, že budu trochu aktivnější, a tak jsem vstoupila do ODS, což byla jediná strana, která mi byla blízká. Móda mě baví dodnes, ale spíš už z pohledu ženy, která se ráda hezky obléká a sleduje trendy.

Nejste jen politička, ale taky máma. Jak to zvládáte?

Když byly holčičky malé, bylo trochu náročnější skloubit mateřství a práci, ale to má každý rodič, bez ohledu na zaměstnání. Já mám skvělou rodinu, která mi byla a je obrovskou oporou. Bez nich by to nešlo. Jsem opravdu šťastná, že mám tak úžasné rodiče, sestru a manžela, který je současně můj nejlepší přítel a můžu se o něj opřít. Teď už jsou holky samostatné a doma pomáhají. Vždy jsem je vedla k zodpovědnosti a samostatnosti.

ODS prošla velkým vývojem. Splnila se vaše očekávání?

ODS je první a také jediná politická strana, do které jsem vstoupila, a nikdy bych neměnila. Představuje ve střední Evropě naprosto unikátní mix liberálně-konzervativní politické strany a přesně to mi vyhovuje. Liberální v ekonomických otázkách a konzervativní ve společenských. Zažili jsme těžké časy i časy plné euforie, ale to k politice patří.

Jak vnímáte, že je ODS po letech opět ve vládě, navíc s Petrem Fialou coby premiérem?

Mám velkou radost z úspěchu koalice SPOLU. Od začátku jsem tomuto spojení velmi věřila a jsem ráda, že mě moje intuice nezklamala. Petra Fialy si velmi vážím. Jako člověka, ale i jako politika. Jestli mám v politice k někomu důvěru, je to právě on. Je skvělé, že Česko bude mít takového premiéra. Na druhou stranu je jasné, že vládu čeká těžké období. Naše země není v dobrém stavu. Po odcházející vládě nám zbyl zadlužený stát, špatně řešená pandemie koronaviru a hlavně rozhádaná a rozdělená společnost. Zasypat tyto příkopy nebude jednoduché. Ale musíme se o to pokusit ze všech sil, protože zemi máme jen jednu a je nutné, abychom jako národ a společnost táhli za jeden provaz. Jenom tak budeme úspěšní všichni.

Do čeho se nejdřív pustíte? Vypadá to tak, že nebudete vědět, kam dřív skočit...

V první řadě tu máme další vlnu pandemie covidu. Tu je potřeba řešit racionálně, ve shodě s odbornou lékařskou veřejností. Chaotická vládní nařízení, která nikomu nedávají smysl a v důsledku vedou jen k tomu, že je lidé nedodržují, musí skončit. Do debat kolem covidu se musí vrátit racionalita. Důležité bude také vytvořit realistickou energetickou koncepci. Dnes se přesně ukazuje, jak je potřebná energetická soběstačnost. Osobně vidím budoucnost v kombinaci jádra a obnovitelných zdrojů. Je jasné, že pokud nechceme spoustu lidí uvrhnout do energetické chudoby, musíme na tom začít pracovat co nejdříve. Včera bylo pozdě.

Stejná situace nás čeká v oblasti ochrany přírody. Životní prostředí máme jen jedno a je naší povinností se o něj dobře starat. Ale k ekologii je potřeba přistupovat bez ideologie, jinak s vaničkou vylijeme i dítě a bude to mít přesně opačný efekt, než který bychom chtěli. Nutit lidi do chudoby kvůli imaginárním cílům je kontraproduktivní a pro mě naprosto nepřijatelné.

Covid je tady zpátky v plné síle. Jak vidíte vývoj pandemie?

Naše městská část Prahy 2 měla jako první naočkované všechny seniory v ubytovacích zařízeních a jako první jsme začali očkovat ostatní seniory bez nějakých komplikovaných registrů a stresů. Také jsme jako první zahájili očkování sociálních a pedagogických pracovníků. Velké díky patří Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí a panu řediteli Feltlovi – nebýt jeho, tak se nám to nemohlo podařit. Stejně tak děkuji pracovníkům radnice, kteří byli nonstop na infolinkách. Víte, jsou chvíle, kdy je nutné se řídit vlastním rozumem, a ne jenom nařízením někoho shora. A tak jsme se s mojí drahou přítelkyní a starostkou Prahy 2 Janou Černochovou rozhodly, že situaci vezmeme do vlastních rukou a nebudeme na nikoho čekat.

Dnes mám opět obavy z další vlny pandemie, zasahuje to do života každého z nás. Určitě si nepřeji, aby se znovu zavíraly školy, aby pandemie zasáhla podnikatele a živnostníky, abychom se v předvánočním čase nemohli stýkat. Přála bych si, aby vláda efektivněji motivovala lidi k očkování a dodržování opatření. Jen tak můžeme další vlnu zvládnout.

Pojďme zkusit nenaočkované občany motivovat. Co byste vzkázala těm, a není jich málo, kteří v očkování vidí spiknutí, snahu ovládnout svět a zabít miliony lidí a za žádnou cenu si „tečku“ dát nenechají?

Já sama mám už tři dávky očkování. Osobně jsem se nechala naočkovat v Bělehradě, když Srbsko vyhlásilo očkování zdarma i cizincům, kteří mají zájem. Neváhala jsem, sedla na letadlo a odletěla na obě dávky. Chtěla jsem být co nejdříve naočkovaná, ale nevěděla, kdy na mě přijde u nás řada. Nechala jsem očkovat i sedmnáctiletou a třináctiletou dceru. Jsem v dennodenním styku se seniory a neodpustila bych si, kdybych někoho ohrozila na životě. Samozřejmě mám i rodiče v seniorském věku a nechtěla bych ohrozit jejich zdraví. Očkování je rozhodnutí každého, nikoho do ničeho nenutím. Ale v každém případě – to, co uvádíte o mnoha lidech, považuji za fanatismus a rozhodně s ním nesouhlasím. Vědci a odborníci dělají vše proto, aby zachránili lidské životy, je nutné naslouchat jim, a ne nějakým šarlatánům.

Nedávno jsem v televizi zhlédla výborný dokument, kde se uvádělo, že první „antivaxeři“ se objevili již v 18. století v Anglii, když se začalo očkovat proti neštovicím. Tehdy lidem tvrdili, že pokud se nechají očkovat, tak jim na zádech vyrostou čertíci. Takže v 18. století to byli čertíci, dnes jsou to čipy. Bohužel se v každé době najdou lidé, kteří věří blbostem.

Pojďme k něčemu potěšujícímu. Praha září, v kostelech jsou betlémy a všude zní vánoční hudba a koledy. Máte ráda advent?

Předvánoční období miluji a s celou rodinou si ho moc užíváme. Samozřejmě si najdeme čas i na procházku, trdelník a svařák. Mám to štěstí, že máme jedny z nejkrásnějších adventních trhů přímo u nás, na Náměstí Míru. Přímo zde i pracuji, takže se jejich atmosférou kochám skoro každý den. Chodím sem nasát kouzlo Vánoc, popovídat si s lidmi a užít si chvíle pohody, kdy alespoň na chvíli všichni hodíme starosti všedních dní za hlavu. Ale otázka je, jak budou trhy fungovat teď, kdy nám opět enormně rostou čísla nakažených.

Jak strávíte Štědrý den a Vánoce?

Na Štědrý den se scházíme celá rodina u mých rodičů. Já, můj manžel, obě dcery, maminka s tatínkem, sestra, letos asi i manželův bratr. Také s námi vždy byla i moje milovaná babička, která nás bohužel letos v únoru opustila. Společně zdobíme stromek, chystáme štědrovečerní večeři, koukáme na pohádky, prostě děláme vše, co ke krásné a sváteční atmosféře patří. Už se na to moc těším.

Co byste přála sobě, občanům, ale i složité době do roku 2022?

V tuto chvíli bych chtěla hlavně všem popřát přenádherné Vánoce s milovanými osobami a hodně sil do nového roku. V první řadě ale hlavně hodně zdraví, na tom jediném opravdu záleží. Mnoho společných chvil strávených s rodinami a opravdovými přáteli. A ať se každému splní vše, co si jen přeje. A době? Době bych popřála hlavně zklidnění, návrat k racionalitě. Mám pocit, že se veřejná debata stále více kloní k dogmatismu a různým ideologiím a obyčejný zdravý rozum, slušnost, pokora a úcta k názoru druhých se vytrácí nebo je záměrně potlačovaná. To je podle mě strašná škoda, protože to ve společnosti vytváří uměle vykopané příkopy a tolik potřebný společenský konsenzus tím akorát trpí.

Alexandra Udženija (narodila se 8. listopadu 1975 v Bělehradě) je členka ODS, zastupitelka hlavního města Prahy a místostarostka Prahy 2.

Vystudovala bakalářský obor marketing a management na Anglo-American College v Praze, inženýrský titul získala na pražské Vysoké škole ekonomické.

V roce 2003 vstoupila do ODS, ve straně poté byla členkou výkonné rady a v letech 2016 až 2020 první místopředsedkyní. Je členkou rady regionálního sdružení ODS Praha.

#V roce 2006 se stala zastupitelkou městské části Praha 2 a čtyři roky nato zastupitelkou hlavního města a od roku 2013 byla tři roky radní.

#Je předsedkyní kontrolního výboru Zastupitelstva hlavního města Prahy a iniciátorkou založení nadačního fondu Dvojka srdcem (Praha 2). V Praze 2 založila Klub Dvojka pro seniory a Klub Dvojka pro děti a rodiče.

Je vdaná, její manžel Edvard je Chorvat, mají dvě dcery.

Pyšná Dvojka

„Záleží mi na místě, kde žiji. Chci, aby Praha byla jednou z nejlepších metropolí, aby se rozvíjela a aby se nám tu dobře žilo,“ říká Alexandra, která je na městskou část Praha 2 pyšná. „Nejen proto, že tady žiji, ale hlavně na to, jakou práci zde pod vedením starostky Jany Černochové děláme. Máme jednu z nejlepších péčí o seniory v republice, pyšníme se špičkovými základními a mateřskými školami, máme tady dvoje jesle, najdete u nás jedny z nejkrásnějších revitalizovaných parků, jako jsou Riegrovy sady nebo Grébovka. Jako první městská část jsme nainstalovali do ulic elektronabíječky, zahájili jsme farmářské trhy na náplavce a zakázali ve své čtvrti herny. Opakovaně jsme vyhlašováni za nejlepší město pro podnikatele. Občané Prahy 2 vědí, že když jim něco já nebo Jana Černochová slíbíme, tak to i uděláme."


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků