Rozhovory

Alexander Bellu: Chceme bezpečnější Prahu

Publikováno: 20. 1. 2019
Autor: Redakce
Foto: Úřad městské části Praha 3 / Prague 3 municipality
logo Sdílet článek

Ačkoliv kriminalita klesá a Česká republika patří k nejbezpečnějším zemím světa, Praha se s problémy v oblasti bezpečnosti, drobnou kriminalitou a recidivou potýká neustále. Starosta Alexander Bellu spolu s kolegyní, starostkou Prahy 2 Janou Černochovou, proto představili dva konkrétní návrhy na zlepšení situace.


Silnější kompetence

„Problémům s drogovou kriminalitou, rušením nočního klidu či negativními projevy bezdomovectví jsou nejblíže starostové městských částí a je nezbytné, aby ve svých rukou měli silnější kompetence. Proto je nutné, aby starosta a Rada městské části měli vliv na výběr obvodního ředitele městské policie a současně mohli lokální městské policii určovat priority,“ říká Alexander Bellu. Zároveň však zdůrazňuje, že nejde o nic jednoduchého, neboť pro tuto změnu bude potřeba změna zákona o hlavním městě Praze.

Třikrát a dost

Pokud by se někomu zdálo, že už první opatření je dost ambiciózní, pak ho možná překvapí, že druhý návrh jde ještě dál. Je jím takzvaný princip třikrát a dost. „Problém s drogově závislými a opilými bezdomovci není neřešitelný a nelze ho dále přehlížet. Pokud někdo soustavně porušuje veřejný pořádek a bezpečnost v obci, musíme ho zastavit. Proto navrhuji zavést pravidlo třikrát a dost. Za tři opakované přestupky totožného charakteru bude moci obec či městská část recidivisty ze svého území dočasně vykázat. Není to nic nového a v minulosti se to v praxi již osvědčilo,“ vysvětluje Alexander Bellu. Pro tuto změnu bude ovšem potřeba novelizovat přestupkový zákon, z něhož byla tato sankce v minulosti vypuštěna. Návrhy by chtěli Alexander Bellu a Jana Černochová prosadit ve spolupráci se svými stranickými kolegy ze sněmovny, s nimiž o jejich předložení už jednali. V Praze 3 se tak v oblasti bezpečnosti jedná po posílení počtu městských strážníků o další dva konkrétní body, které chce Alexander Bellu prosadit.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků