Glosa

Alenino folklorní léto

Publikováno: 4. 8. 2019
Autor:
Foto: Valašské muzeum v přírodě, Jan Kolář
logo Sdílet článek

Bydlím celý život ve Zlínském kraji. Ve folklorním kraji. Tady se potkávají tři významné oblasti tradičního moravského lidového umění: Valašsko, Haná a samozřejmě Slovácko.

 Každý rok u nás proběhne na třicet větších festivalů, což je jasné vítězství v rámci celé země. Takže moje léto bude zase s písní a tancem.
I když Poslanecká sněmovna bude samozřejmě přes část prázdnin zasedat a budou pracovat i výbory, každopádně se těším, že toho hodně stihnu. Na okraj jedna poznámka: když přišel digitální a mobilní věk, bála jsem se, že tradice utrpí a začnou skomírat. Už mne to přešlo. Každý rok několik festivalů navštívím, a tak mohu s úlevou sledovat, jak vedle lidí, kteří se folkloru věnují dvacet, třicet nebo více let přicházejí stále další mladí se zájmem o lidové umění našeho kraje.

Hned na začátku července bych se za nimi celkem ráda dostala na festival Na rynku v Bystřici a určitě mám velkou chuť jet i na Rožnovské slavnosti v Rožnově pod Radhoštěm. Ale protože se to časově kryje (oboje je v druhé půlce prvního týdne měsíce), budu se asi muset rozhodnout pro jedno, nebo druhé. Těžká volba.

V srpnu to bude také napínavé. Liptálské slavnosti, Jánošíkův dukát v Rožnově pod Radhoštěm, moje oblíbené a řekla bych tradiční setkání muzikantů v Bílých Karpatech ve Valašských Kloboukách a ještě Léto na Soláni ve Velkých Karlovicích. Doufám, že to budu stíhat…

Mám folklor našeho kraje ráda odjakživa, ale v posledních letech mne přitahuje ještě více než kdy jindy. Čím častěji mne práce a politika vytahují do Prahy a do světa, tím hlouběji si cením našich kořenů a tradic. To není tak, že bych „prskala“ na globalizaci nebo že bych měla pocit, že „ztrácíme národní identitu“. To ne. Ale připadá mi, že čím více jsme zapojeni do Evropy a do celého světa, tím více bychom si měli uvědomovat, kdo jsme a odkud pocházíme. Ne kvůli zápecnictví, ale kvůli tomu, že pro ostatní jsme cenní jako originální, specifičtí lidé s originální a specifickou kulturou. Nejsme nemastní, neslaní. Jsme sví a náš folklor to ukazuje a reprezentuje. Jenom když známe svoje kořeny a jsme si jistí sami sebou, pak jsme schopní tolerance a respektu vůči ostatním.

Je dobré na to nezapomínat. A proto si i letos dám takové „folklorní léto“. Ráda.


Autorka je poslankyně za ČSSD.

Mohlo by vás zajímat

Více článků