Rozhovory

Alena Schillerová: Návrhy hnutí ANO prostě vláda podpořit odmítá

Publikováno: 3. 10. 2022
Autor: Karel Černý
Foto: Foto archiv Aleny Schillerové
logo Sdílet článek

Jedním z nejviditelnějších kritiků současné vlády je bezesporu poslankyně za hnutí ANO 2011 a bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Jak by tedy ona řešila například současnou energetickou krizi či vysokou inflaci, pokud by stále zastávala ministerský post?

Vláda nedávno novelizovala rozpočet a schodek 280 miliard zvedla na 330 miliard. Vy jste ještě před loňskými volbami navrhovala na letošek deficit necelých 370 miliard, takže se to začíná pomalu přibližovat...

V tuto chvíli není možné to porovnávat. Kvůli inflaci, kterou pětikoalice vůbec neřeší, vybere ministr financí od českých občanů a firem jenom v letošním roce o 127 miliard korun více. To jsou peníze, které já jsem při sestavování rozpočtu k dispozici neměla. Podívejme se ale na výdajovou stranu. Poprvé v historii výdaje přesahují dva biliony korun, ale ministr financí je směřuje naprosto neefektivně. Snaží se ,,vymyslet kolo'', ale ta řešení nefungují a lidem nepomáhají. Přitom nástroje, které fungují v okolních státech, z nepochopitelných důvodů nekopírujeme. To je příčina toho, proč všechno tak dlouho trvá, a výsledek je nakonec nefunkční.
Původní rozpočet schválený pětikoalicí byl výrazně podstřelený, protože pan Stanjura chtěl ukázat, že umí šetřit. Teď ale v tichosti doplňuje další a další položky, protože tam chybí finanční prostředky. Otázka je, kde je ta konkrétní pomoc lidem v energetické krizi, v krizi s pohonnými hmotami, s potravinami, ale také pomoc firmám, které se dnes ocitají v obrovských ekonomických problémech, uzavírají své provozy a krachují.

Co by se podle vás mělo udělat v oblasti rostoucích cen energií?

V současnosti je třeba okamžitě zastropovat ceny po vzoru jiných zemí. Proč nejsou připraveny varianty a možnosti zastropování cen energií? Tento problém trvá několik měsíců. Proč jsme nepřistoupili k dočasnému odpuštění DPH na energie a pohonné hmoty jako ostatní země? Toto už mělo fungovat. Samozřejmě, že ve střednědobém a dlouhodobém horizontu podporujeme společnou reakci Evropské unie. Ale to bude trvat dlouho a výsledek je navíc nejistý. Vysoké ceny mají spotřebitelé již dnes. Ostatně o vyjmutí cen plynu z cenotvorby elektřiny v EU se v Bruselu jednalo již v březnu tohoto roku.

A co rostoucí inflace? Co s ní lze dělat na celoevropské i národní úrovni?

Ano, krize zasahuje celou Evropu, ale problém je, že s výjimkou pobaltských zemí je inflace v Česku nejvyšší z celé EU. A druhý problém je, že koalice se to nesnaží řešit – respektive nesnaží se bojovat se samotnou výší inflace a ani neřeší její dopady. Oni skutečně ohrožují sociální smír. Na prudký nárůst cen energií na světových trzích jsem reagovala ještě jako ministryně financí generálním pardonem daně z přidané hodnoty za dodání elektřiny nebo plynu za listopad a prosinec minulého roku. Návrh na snížení DPH se podle Českého statistického úřadu projevil za listopad snížením ceny elektřiny o více jak 16 procent a plynu o více než 11 procent. Naše vláda také schválila návrh novely zákona o DPH, která by dodávky elektřiny a plynu osvobodila o celou výši DPH (21 procent) po dobu celého roku 2022. Tímto krokem by došlo ke snížení dopadu zdražení energií pro všechny odběratele a české domácnosti bez výjimky. Bohužel naše návrhy byly opakovaně koalicí zavrženy, protože návrhy hnutí ANO prostě vláda podpořit odmítá.


Alena Schillerová (narodila se 18. března 1964 v Brně) je poslankyně za hnutí ANO 2011 a bývalá ministryně financí.

Vystudovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Poté pracovala na Finančním úřadu Brno-venkov, kde byla po čase i ředitelkou.

Od roku 2016 byla odbornou náměstkyní ministra financí pro daně a cla. V prosinci 2017 se stala ministryní financí, tento post zastávala až do loňských voleb. Od té doby je poslankyní a od letošního února i místopředsedkyní hnutí ANO 2011.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků