Rozhovory

Alena Schillerová: K vyrovnanému rozpočtu se vrátíme

Publikováno: 4. 10. 2021
Autor: Lubor Winter
Foto: Foto archiv Aleny Schillerové
logo Sdílet článek

Je jednou z nejvýraznějších tváří hnutí ANO. Ministryně financí Alena Schillerová nám na konci svého vládního mandátu poskytla rozhovor, ve kterém nic neskrývá, nepředstírá ani nepřikrášluje. Nechává mluvit hlavně čísla.

Za pár týdnů máme volby, což znamená, že tato vláda končí a je tedy ideální doba bilancovat. Co se vám jako ministryni financí opravdu povedlo? A co ne?

U úspěšných projektů je vždy nejtěžší udělat nějaký žebříček, protože něco jiného potěší živnostníka, jiné opatření pomůže zaměstnanci, jiné ocení management velké akciové společnosti. U živnostníků máme velmi pozitivní ohlasy na paušální daň, díky které od ledna vyřeší všechny své odvodové povinnosti jedním trvalým příkazem. V tomhle režimu funguje už skoro 80 tisíc malých podnikatelů, kterým jsme odbourali docela dost administrativy a určitě i stresu. Velmi mě těší zájem o stravenkový paušál, díky kterému se k výhodnému stravování může dostat až milion zaměstnanců. A když jsme u zaměstnanců, nelze nezmínit nižší daně v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy. Lidé mají díky tomu vyšší čisté mzdy a ty peníze jsou v ekonomice vidět. Co mě naopak velmi mrzí, je fakt, že se nepodařilo ve sněmovně prosadit digitální daň, přestože zákon ministerstva financí byl připraven velmi poctivě a vzbudil i pozitivní ohlasy ve světovém tisku.

V nadcházejících volbách povedete kandidátku ANO v Jihomoravském kraji. To je dost těžká pozice vzhledem k tomu, že pověst ANO tu notně utrpěla v souvislosti se skandálem kolem pana Švachuly. Jak budete Jihomoravany přesvědčovat, aby volili vaše hnutí?

Když se podíváte na lidi, kteří se dnes ucházejí o důvěru voličů za hnutí ANO v Jihomoravském kraji, uvidíte, že ta organizace prošla naprosto zásadní sebereflexí. Což byla samozřejmě i má podmínka jako lídra kandidátky. Hnutí ANO je záruka stability, nízkých daní, rostoucí životní úrovně, spravedlivě valorizovaných důchodů a také zdravých veřejných financí. Jak já, tak Andrej Babiš jako ministr financí jsme v minulosti dokázali, že dluh snižovat umíme. Ta čísla mluví jasně. Před covidem jsme měli opakovaně přebytkový nebo vyrovnaný rozpočet. A zase se tam vrátíme. Ne díky škrtům, ale díky investicím. Investicím do lidí, do jejich budoucnosti, zkrátka do lepšího Česka. To je náš plán.

Když poslouchám vás a premiéra Babiše, velmi často mívám pocit, jako byste byli nějak „synchronizovaní“. Čím to je? Měli jste vůbec někdy nějaký zásadní pracovní spor?

To byste se možná divil. Řekla bych, že ze všech členů vlády, nebo určitě ze všech členů nominovaných za ANO, jsem s premiérem nejčastěji ve sporu právě já. Věřte tomu, že bych u něj neměla respekt, kdybych neměla svůj názor. Mám-li být zcela konkrétní, tak jsem nesouhlasila s některými výdaji při navyšování schodku státního rozpočtu. Každý rok spolu dlouze diskutujeme o slevách na jízdném pro studenty. Aktuálně se neshodneme na zvyšování platů pro příští rok, kde jsem přesvědčena, že snížení daní v kombinaci s vyšší slevou na poplatníka zkrátka inflaci bohatě pokrylo, a proto není nutné státní rozpočet zatěžovat dalším plošným zvyšováním platů.

K červenci 2021 byl schodek státního rozpočtu 279 miliard korun, pro celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 390 miliard korun. To mohutně kritizuje opozice, ale také mnozí nezávislí ekonomové. Často od nich zaznívá argument, že takový schodek si prostě nemůžeme dovolit. Nebo můžeme?

Pokud se bavíme o kategoriích, jako je deficit či dluh, neznám přesvědčivější argument, než jsou čísla. Připomenu ta nejdůležitější. V roce 2013, kdy ještě na financích vládli představitelé dnešní opozice, bylo zadlužení Česka 44,4 % HDP. A stav před pandemií na začátku roku 2020? 30 % HDP. Takže pokles dluhu ze 44,4 % na 30 % během funkčních období ministrů financí z hnutí ANO. A jak to bylo dál? Podpořili jsme ekonomiku jen v souvislosti s covidem částkou 550 miliard korun. Mohli jsme si to dovolit. Nyní je dluh je 43,5 % HDP. Takže si to shrňme. Poté, co jsme podpořili ekonomiku 550 miliardami, snížili daně za 510 miliard, zvýšili platy, důchody, zainvestovali do armády, bezpečnostních sborů, zdravotnictví, je naše veřejné zadlužení stále nižší, než bylo v roce 2013, kdy finance odevzdávala současná pravice. A právě toto číslo, 43,5 %, řadí Česko podle nejnovějších čísel Evropského statistického úřadu na žebříčku zemí Evropské unie na šesté místo. Naše zadlužení je hluboko pod evropským průměrem.

Nedávno jste představila plán konsolidace veřejných financí. V čem spočívá? Kde je možné šetřit?

Za rozumné tempo považuji konsolidaci okolo 40–45 miliard ročně. To společně s evropskými penězi znamená, že bychom se k vyrovnaným rozpočtům vrátili zhruba do sedmi let. Ta správná cesta je řádný výběr daní, boj s daňovými úniky a podvody. Hlavně ne zvyšování daní. Právě proto jsme zavedli kontrolní hlášení, daňovou kobru nebo elektronickou evidenci tržeb, proto se úspěšně zaměřujeme na transferové ceny. A právě proto musíme po krizi EET zase obnovit. A samozřejmě počítám s komplexní revizí daňového mixu, změnou zdanění globálních společností a pokračováním v omezování daňových výjimek, kterých jsem jen v posledních letech naškrtala za 12 miliard korun.

Přestože zlepšení životního standardu seniorů byla jednou z priorit této vlády, mnozí ekonomové a politologové tvrdí, že tak velké navýšení důchodů, jaký realizovala tato vláda, je hazard, který není z čeho zaplatit. A že jde o populistické gesto, za které si ANO chce koupit hlasy starších voličů. Co vy na to?

Ať se to někomu líbí nebo ne, životní standard našich důchodců je dlouhodobou prioritou této vlády. Tím hlavním cílem pomoci důchodcům v loňském roce bylo především udržet jejich životní standard v době krize. Aby nakonec nebyli právě důchodci těmi, kdo vyjdou z koronavirové pandemie poraženi. V roce 2021 totiž rostly ceny spotřebního koše důchodců zhruba o půl procentního bodu rychleji než běžná inflace. I proto jsme jim nad rámec zákonné valorizace vyplatili příspěvek k důchodu pět tisíc korun. Spojku mezi zachováním životní úrovně dnešních důchodců a ožebračováním budoucích seniorů odmítám. Náš důchodový systém je průběžný a představuje tak nejvyšší jistotu, jakou mohou stávající i budoucí důchodci ohledně svých penzí mít. Je to systém plně integrovaný do státního rozpočtu, kde důchody představují mandatorní výdaje. Jednoduše řečeno to znamená, že stát lidem jejich důchody garantuje. Ano, připravit důchodovou reformu se nám už do konce volebního období nepodaří. Přiznejme si ale, že se to nepodařilo žádné vládě za posledních 30 let. Vyžaduje to výrazný konsenzus napříč politickým spektrem, aby se nestalo, že příští volby vyhraje někdo, kdo ji obratem zase zruší. A takový komfort jsme v průběhu pandemie zkrátka neměli. Připomínám ale, že příští vláda nebude s důchodovou reformou začínat od nuly. Máme pro ni dobrý základ v podobě analýzy OECD, která přináší komplexní pohled na stav našeho penzijního systému a řadu expertních závěrů této nezávislé autority. Většinu nepříliš překvapivých. Máme složité nastavení výpočtu důchodů a potřebujeme zajistit finanční udržitelnost systému například úpravami daňového mixu. Samozřejmě tak, aby se daňová zátěž zaměstnanců, živnostníků a firem nestala na úkor důchodového systému nadměrnou. A abychom zůstali konkurenceschopnou zemí lákavou pro investory.

Jakých vlastností si na sobě nejvíc ceníte? Respektive, bez jaké své vlastnosti (vlastností) byste se klidně obešla?

Celý svůj profesní život jsem zasvětila službě státu, na tom se nic nemění ani teď. Dlouhá léta jsem působila ve Finanční správě. Když jsem dostala od Andreje Babiše nabídku stát se jeho náměstkyní a poté i ministryní financí, byly to další logické kroky v mé kariéře, obrovská výzva, ale i zodpovědnost. A v neposlední řadě touha moct něco změnit. Myslím, že jsem celkem pracovitá a cílevědomá, na druhou stranu někdy netrpělivá a možná i zbytečně pedantská.

Upřímně obdivuji vaši schopnost věcně a slušně komunikovat a diskutovat, třeba v televizních debatách. Máte tuhle schopnost tak říkajíc od Boha, nebo je za tím nějaký mediální trénink?

Každý, kdo vstoupí do politiky, by měl počítat s tím, že bude na očích a bude komunikovat velmi často. A já to tak beru, považuji to za součást své práce. Ráda s lidmi mluvím a sdílím své názory, nabíjí mě to. Je pravda, že zpočátku to nebylo lehké. I když jsem měla situaci o něco jednodušší, protože jsem předtím působila na ministerstvu financí jako náměstkyně, což je také čas od času mediálně sledovaná pozice. Na druhou stranu, číst o sobě prakticky dennodenně na internetu, v novinách či se vidět v televizi byl opravdu nezvyk. Takže jsem docela hrdá na to, že jsem to zvládla bez jediného mediálního tréninku. A děkuji za kompliment.

JUDr. Alena Schillerová, Ph.D. (narodila se 18. března 1964 v Brně), je právnička, ekonomka a politička. Aktuálně zastává funkce ministryně financí (za ANO) a místopředsedkyně vlády.

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně a doktorandský program Správní právo – správní a zemědělsko-družstevní právo tamtéž.

V letech 1991–2012 pracovala na Finančním úřadě Brno-venkov. Od července 2014 do prosince 2015 působila jako ředitelka Odboru právního a daňového procesu na Generálním finančním ředitelství. Od ledna 2016 do prosince 2017 byla náměstkyní ministra financí pro daně a cla. V prosinci 2017 byla jmenována ministryní financí a v dubnu 2019 místopředsedkyní vlády.

Je vdaná, její manžel Jaroslav Schiller je podnikatel, vlastní velkoobchod s papírem a kancelářskými potřebami. Vychovali dvě děti – dceru Petru, která už má vlastní rodinu, a syna Jaroslava.

Rozhodně se nebojí vyjít mezi běžné lidi. „Ráda s lidmi mluvím a sdílím své názory, nabíjí mě to,“ říká ministryně.

Ženy a česká politika

„Důležitý je příklad. Myslím, že když ženy uvidí v politice jiné úspěšné ženy, budou mít větší chuť a odvahu se samy zapojit. No, a toho dosáhneme jedině tak, že se ženy budou více angažovat a do té politiky prostě půjdou,“ říká Alena Schillerová. „Třeba zrovna hnutí ANO ovšem ženy v politice podporuje. Tři ze čtyř ministryň v celé vládě jsou za ANO. Máme političky v zastupitelstvech krajů a obcí, i v Evropské unii. A zrovna před pár týdny jsem měla velmi inspirativní schůzku s nadějnou mladou ženou, která je členkou organizace Mladé ANO. Ta přišla se skvělým nápadem na vytvoření platformy, díky které by nás žen v té politice mohlo být zase o něco víc. Takovýmto nápadům já fandím.“

Alena Schillerová je lídryní kandidátky ANO v Jihomoravském kraji. Takhle ji přivítali v Kyjově.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků