Business

Agados Přívěsy z Velkého Meziříčí dobývají svět

Publikováno: 21. 12. 2022
Autor: Tomáš Syrový
Foto: Foto Agados
logo Sdílet článek

Nápis „Agados“ je možná nenápadný, zato všudypřítomný brand na českých silnicích. Prakticky kdykoliv, když tady potkáte osobní auto s přívěsným vozíkem, spatříte na něm tuto značku. Firma Agados je totiž jedničkou na tuzemském trhu v segmentu přívěsů.

Je ryze českou společností, která se ale ze svého sídla ve Velkém Meziříčí etablovala na zahraničních trzích. Je symbolem úspěchu, vycházejícího z kombinace české strojírenské tradice a moderního přístupu, který se nebojí výzev, inovací a překročení zavedených postupů.

Doma i v zahraničí

Vznikla po roce 1989, kdy ve Velkém Meziříčí navázala na 120 let dlouhou tradici tamního strojírenského závodu Jeřábek. Zpočátku vyráběla pouze dva typy nebrzděných malých přívěsů, které uvedla na trh v roce 1992. Dnes do jejího širokého sortimentu patří všemožné hobby vozíky za auto, ale také skříňové nebo profesionální přívěsy s délkou přes 10 metrů a velmi úzkou specializací. Aktuálně je navíc z lokální české firmy společnost, která má zastoupení ve většině evropských států. Na zahraničních trzích prodá 55 procent svých produktů. Ročně Agados vyrobí okolo 30 tisíc kusů přívěsů.

S tímto byznysovým růstem se samozřejmě pojí také fakt, že je Agados významným zaměstnavatelem. Přímo ve Velkém Meziříčí dává práci téměř dvěma stovkám lidí, u firmy najdou uplatnění konstruktéři, technologové, lakýrníci, svářeči, ale i řidiči nebo obchodníci.

V čem tkví tajemství úspěchu původně malé české firmy, která se vypracovala na tuzemského lídra ve svém oboru a úspěšná je i v zahraničí? „Základy jsou samozřejmě stejné jako v každém jiném úspěšném byznysu. Potřebujete píli, pracovitost, trpělivost, neobejdete se bez odborníků, musíte umět stejně dobře vyrábět jako prodávat. V Agadosu se nám ale dlouhodobě vyplácí, že se nebojíme překračovat hranice. Nikdy jsme neustrnuli u jednoho typu výrobků, nespokojili jsme se s úspěchem u malých přívěsů. Vždy jsme hledali další výzvy, další obory, kde se můžeme uplatnit,” vysvětluje jednatel a spolumajitel Agadosu Petr Ostrý.

Od armády po žirafu

Při pohledu zvenčí by se mohlo zdát, že se Agados soustředí na velmi úzkou výseč výrobků. Zkrátka vyrábí a prodává vše, co má kola a dá se připojit za tažné vozidlo. Typické přívěsné vozíky. Jenže za tímto zdánlivě úzkým zaměřením se skrývá velká rozmanitost a široký záběr. Přívěsy totiž nacházejí využití v mnoha oborech. Zdaleka to nejsou pouze vozíky, které vídáme na českých silnicích a lidé na nich převážejí nábytek, zeminu, dříví… Zkrátka vše, co je zrovna třeba někam převézt nebo dovézt. Jednoduchou potřebu „převážet věci“ najdete v mnoha oblastech lidské činnosti, jen s různými specifiky a v rozličných, často i extrémních podmínkách. Pro společnost Agados je dlouhodobě typické, že se nebojí jít těmto rozmanitým potřebám naproti a pouštět se do projektů, které jsou velmi specializované.

Vstoupila například do světa motoristického závodění, kde je nutné často převážet velké a objemné náklady, včetně samotných závodních speciálů. Pronikla i do prestižního seriálu Formule 1, když zkonstruovala přívěs pro monopost stáje McLaren. Týmu českého jezdce rallye Tomáše Ouředníčka zase pomáhá s transportem závodních speciálů, díky čemuž je Agados k vidění na slavné Rallye Dakar. Ouředníček využívá nový rozšířený autopřívěs ADAM, který zvládne tisíce kilometrů i na nezpevněných cestách.

Zářným příkladem toho, že se Agados nebojí žádné výzvy a je schopen se maximálně přizpůsobit potřebám a požadavkům zákazníka, je zakázka pro zoologickou zahradu ve Dvoře Králové nad Labem. Pro ni totiž v minulosti vyrobil a dodal transportér pro přepravu žiraf.

Proviant pro vojáky, záchranáře i policisty

Samostatnou a zároveň velmi zásadní kapitolou širokého záběru firmy Agados je armáda. Speciální přívěsy pro integrovaný záchranný systém, zejména právě pro armádu, nabízí velkomeziříčská firma od roku 2014. „Jedná se především o zařízení, která zabezpečují logistiku z hlediska zásobování vodou a jídlem. Ale nabízíme i další speciální produkty pro využití v extrémních podmínkách, například při haváriích,“ říká Petr Ostrý.

V portfoliu je tak třeba unikátní obojživelný terénní přívěs, který dokáže překonat náročný terén jako sníh, bláto i skalnatý povrch a umí se přepravit přes vodu, protože je schopen plavit se za tažným vozidlem. V armádní nabídce firmy Agados jsou také mobilní cisterny na pitnou vodu či úpravny vody, které mají využití nejen v armádě, ale často je používají záchranáři při přírodních katastrofách. Agados vyrábí také osvětlovací věž, vhodnou k nasvícení míst havárií, pracovních míst, vojenských táborů a podobně. To vše v polních podmínkách.

Stále populárnější jsou také moderní polní kuchyně. Těch má Agados v portfoliu několik typů. Liší se velikostí, objemem porcí, které v nich lze připravit, hmotností, komponenty nebo schopností přepravy v obtížném terénu. Uvedení první mobilní kuchyně PK4 Kaga na trh proběhlo v roce 2017. V téže době byla oceněna na prestižním veletrhu IDET v Brně cenou Zlatý IDET a rok poté na veletrhu v Bratislavě cenou Prix IDEB 2018. Česká armáda tehdy používala 60 let starý model polních kuchyní, novinka od Agadosu tak znamenala velkou modernizaci.

V listopadu 2022 Agados poprvé dodal svoji polní kuchyni také pro Policii ČR, konkrétně pro její složky v Jihomoravském kraji. Policisté využívají nový model AGA FK2013, který má vlastní elektrocentrálu. K topení je možné využít naftu, plyn nebo dřevo dle konkrétního modelu, pracovní plochy jsou z nerezové oceli se snadnou údržbou. Kuchaři jsou pak chráněni pod přístřeškem a pracovní prostor je vybaven účinným osvětlením. Nová polní kuchyně je tak připravena k nasazení v kteroukoliv roční i denní dobu a v jakémkoliv terénu.

Armádní výrobky značky Agados jsou používány nejen v Česku, ale staly se také součástí vybavení několika armád (nejen) členských zemí NATO. Konkrétně je najdeme například v Německu, Rakousku, Finsku, Švédsku, částečně i v Jižní Koreji. Produkce pro armádní segment už navíc tvoří pětinu obratu firmy Agados a očekává se, že tento podíl ještě poroste.

O společnosti

Agados je největším výrobcem přívěsů v Česku a zároveň jedním z největších evropských výrobců přívěsů v kategorii O1 a O2 (celková hmotnost přívěsů do 750 kg a do 3500 kg). Ročně prodá okolo 30 tisíc přívěsů. Je zastoupen ve většině evropských států, více než polovina produkce míří za hranice. Společnost Agados nabízí přívěsy z široké palety vyráběných brzděných a nebrzděných typů různého použití, rozměrů, materiálu a bohatého příslušenství. Agados zajišťuje i kompletní servis a prodej náhradních dílů i na starší typy přívěsů.

Mobilní polní kuchyně, model AGA FK2013, s vlastní elektrocentrálou.

Cisterna s pitnou vodou.

Agados vyrábí profesionální přívěsy na míru pro jakékoli potřeby.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků